Szélhajtotta szondákkal derítenék fel a gázóriásokat
A Naprendszer „ötödik és hatodik bolygójának” atmoszférája óriási titkokat tartogathat még az emberiség számára. 

A Jupiter és a Szaturnusz környezete a Naprendszerünk legkevésbé feltárt világai közé tartoznak. Gázóriások lévén a két bolygó felszínén lehetetlen a landolás, a légkörük pedig hihetetlenül nehéz és hevesen szeles.

1995-ben a Galileo űrhajó már beejtett egy szondát a Jupiter atmoszférájába, ám az eszközzel egy óra múlva végleg megszakadt a kapcsolat. 2016-ban, a NASA Juno nevű űrszondája lesz a második, Jupiter-körüli pályára álló űrhajó a Galileo után. A jármű feladata az lesz, hogy kiderítse, vajon sziklás –e az „ötödik planéta” magja. A Szaturnuszt is egyelőre csupán a bolygó mellett „elrepülő” küldetések és az égitest körüli pályára állított járművek segítségével vizsgálták. Ezek a technikák jóval kevésbé részletes információval szolgálnak a légkörbe eresztett és az őrült időjárási mintákat feltérképező űrhajók által megszerzett adatoknál. A NASA tudósai éppen ezért tervezik létrehozni a ’windbotokat’, amit magyarul talán szélrobotnak lehetne fordítani.

Mindez egyelőre koncepció. Az amerikai űrügynökség egyelőre nem igazán tudja, hogy hogyan néznek majd ki, illetve miként fognak működni a szerkezetek, de pár ötletük azért van. A windbotok léggömbök és szárnyak nélkül maradnának fent a gázóriások légkörében. Az elképzelések szerint a mondott módszerek helyett inkább a járműből kiugró, majd pedig forgásba lendülő kisebb szekciók teremtenék meg a felhajtóerőt az eszközök számára.

A „fenn maradáshoz” és a tudományos légköri adatok összegyűjtéséhez szükséges energia előállításához a windbot elméletileg a szél turbulenciájára bízhatná magát, amivel néhány, rázással működő órához hasonlóképpen töltené fel az elemeit – olvasható a NASA sajtóközleményében.