Szederfestékes spenótlevél mint energiaforrás?
Úgy látszik, a szürrealizmust nem mindig könnyű elválasztani a tudománytól.

Bár hatékonyság tekintetében a biohibrid napelemek a hagyományos szilíciumpanelek nyomába sem érnek, a természetes anyagok bevonása a megújuló energia használatát olcsóbbá teheti.

Amerikai tudósok szederből kivont természetes festőanyag hozzáadásával továbbfejlesztettek egy, a spenót leveleinek fehérjéire épülő zöldáramtermelő koncepciót. A párosítás sokkal több feszültséget termel a szimpla spenótlevélnél. A Vanderbilt School of Engineering blogja szerint a megújuló energia kutatói már évek óta vizsgálják a spenótban megbúvó lehetőségeket, de a biohibrid elemes technológia még mindig ott tart, ahol 30 vagy 40 évvel ezelőtt a szilíciumos megoldások.

Az egyetem kémiai és biomolekuláris mérnöki tanszékének professzorai azt vizsgálták, mi történik, ha spenótlevélből kinyert I-es típusú fotokémiai rendszer (PS I) molekuláihoz a szeder festőanyagát hozzáadják. Az ACS Applied Energy Materials folyóiratban számoltak be a vizsgálataik eredményeiről.

„Kimutatásaink alapján a puszta szederfestéknél körülbelül kétszer, a PS I-nél pedig hússzor annyi fotofeszültséget termel az eszköz” – állította Kane Jennings, a cikk társszerzője és a Vanderbilt professzora.

A találmánnyal 500 millivoltot sikerült előállítani. Ez a legmagasabb fotofeszültség, amelyet a csapat biohibrid napelemek fejlesztésekor valaha is regisztrálni tudott.