Szárítási megoldások koptatástechnikához
Az új, innovatív szárítók akár 40 százalékos energiamegtakarításra képesek az alkatrészek szárításakor a koptatóeljárásokat követően.

Az összes koptatóalkalmazás körülbelül 90 százaléka nedves eljárás, így a munkadarabokat folyamatos vagy szakaszos művelet alatt kell szárítani. Ez garantálja az ideiglenes korrózióvédelmet, az alkatrészek problémamentes feldolgozását és a foltmentes felületet. A szárítás leggyakrabban körszárítókban történik, amelyekben egy szárító közeg felveszi a nedvességet. Annak érdekében, hogy a megfelelő szárításhoz szükséges hőmérsékletet elérjük, a fűtőtekercsek által termelt hőt a „szigetelő” levegőn keresztül a szárító alsó lemezére juttatjuk. Ez a hagyományos technika magas hőveszteséghez vezet. Mivel a szárítók általában folyamatosan működnek, ehhez rendkívüli energiaigény szükséges.

(Foto: Rösler Oberflächentechnik GmbH)

Új fejlesztésű fűtőrendszer

A közeggel működő körszárítók lényegesen energiahatékonyabb működése érdekében a Rösler kifejlesztett egy új hőblokkfűtési rendszert, amely közvetlenül csatlakozik a munkakonténer alaplemezéhez. A hőleadás azonnal megtörténik, így a hőveszteség minimálisra csökkenthető. Az energiaigény 30-40 százalékkal csökken, további megtakarítás érhető el a szárítóközeg állandóan ellenőrzött és termosztáttal vezérelt hőmérsékletének köszönhetően. Miután elérte az alkatrész-specifikus szárítási folyamathoz meghatározott hőmérsékletet, az új szárító fűtése automatikusan kikapcsol, és csak akkor indul újra, ha a hőmérséklet ennél alacsonyabbra süllyed. A hőmérséklet-szabályozás összekapcsolható a csatlakoztatott koptatástechnikával vagy egy magasabb szintű vezérléssel. A német vállalat az új szárítási technológiára szabadalmat nyújtott be.

Energiatakarékos megoldások

A forró levegős kör- és szalagos szárítókat általában olyan furatokkal ellátott munkadarabokhoz használják, amelyekbe a szárítóközeg beszorulhat, valamint az érmefeldolgozáshoz. A Rösler energiatakarékos megoldásokat fejlesztett ki ezen szárítóváltozatokhoz is, amelyek általában magas csatlakozási értéket igényelnek. A kondenzációs szárítórendszernek hőszivattyúval történő beépítése (Airgenex®) akár 40 százalékkal is csökkentheti ezen gépek energiafogyasztását. A modern vezérléstechnika használatával forró levegős szárítók esetében is jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ezenfelül a szárítók jelentősen alacsonyabb csatlakoztatási értékekkel is üzemeltethetők. Az alacsony szárítási hőmérséklet szintén előnyös, mivel az alkatrészek azonnal feldolgozhatók vagy csomagolhatók. Végül, de nem utolsósorban az alacsonyabb szárítási hőmérséklet kellemesebb munkakörnyezetet biztosít. Az új meleg levegős körszárítóra szabadalmat nyújtottak be.

A szárítók ezen új fejlesztései támogatják a vállalatokat a hatékony energiagazdálkodás megvalósításában a 2020 februárjában hatályba lépett DIN EN ISO 50001:2018 és a megkövetelt energiamegtakarítási szabályozás szerint. Ezenkívül jelentősen hozzájárulnak a környezetvédelmi és klímavédelmi célok betartásához. Németországban az ellenőrizhető energiamegtakarításhoz vezető intézkedéseket különböző hivatalok finanszírozzák, például a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (BAFA) és az Lfa Förderbank Bayern.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.