Szárazföldi katonai drónt mutatott be Irán
A vezető nélküli, kis méretű eszköz elméleti feladata a zárótűz biztosítása vagy az ellenséges járművek páncéljának átszakítása lehet.

Az iráni hadsereg a Twitteren nemrég bemutatott egy kicsi, távirányítású, guruló hadászati szerkezetet, amely komoly veszélyt jelenthet a katonai járművekre és a bennük tartózkodó személyzet életére.

A Heidar-1 vezető nélküli szárazföldi „drón” egyik verziója ellenséges jármű alá vezérelve egy robbanótöltettel teheti működésképtelenné a célpontot. Az iráni haderő emellett leleplezett egy rohamfegyverrel felszerelt változatot is, amely legalábbis látszatra veszélytelenebbnek tűnik.

A gépkarabélyos Heidar 1 tetejére láthatóan egy Kalasnyikovot (AK-47) telepítettek. A puska fejjel lefelé van felszerelve, és egy 40 töltényes tárat fogad magába. Valamilyen, legalábbis kezdetleges kamera a célzáshoz bizonyosan helyet kapott a szerkezeten. A drón rendeltetése főleg a zárótűz biztosítása lehet, hogy az ellenség a hadműveletek alatt ne tudjon/merjen kitekinteni a fedezékéből.

A második drón feladata a „páncélozott egységek” letámadása lehet.  A koncepció alapján ez az eszköz a küldetése végrehajtásakor önmagát is megsemmisíti. Ezen változat feladata, hogy egy tank vagy páncélozott jármű alá guruljon, és egy robbanó töltettel a gép vékonyabb haspáncélját átüsse. Ezek a drónok például EFP-kel (Explosively Formed Penetrators), azaz robbanás által formált páncéltörő eszközökkel lehetnek felvértezve, amelyek nagysebességű olvadtréz-sugárral szakítják át a jármű páncélját.

A Heidar-1 olcsó és akár rendkívül hatékonynak is bizonyulhat, és így érthető lenne, ha az iráni mérnökök még sokáig nem állnának le a fejlesztgetésével.