Számos aktív űrjárművét pihenteti az ESA
Az Európai Űrügynökség az új koronavírus dinamikus térhódítása miatt ideiglenesen bezárja a darmstadti irányítóközpontját, és több űrszondáját aludni küldi.

Alvó üzemódba helyezi számos aktív űrszondáját az Európai Űrügynökség (ESA). A szervezet az újkoronavírus-járvány elmérgesedése miatt döntött a mélyűri missziók pihentetése mellett. A lépésre azért van szükség, mert a küldetéseket általában levezénylő darmstadti (Németország) központját az alkalmazottak egészségének megóvása érdekében bezárja a hivatal. Értelemszerűen azt kívánja megakadályozni, hogy a szorosan egy légtérbe zárt dolgozók esetlegesen egymást megfertőzzék.

Az ideiglenesen „kiütött” űrszondák közül kettő, konkrétan az ExoMars Trace Gas Orbiter és a Mars Express a (meglepetés!) Mars körül kering, és a vörös bolygó atmoszférájában végeznek különböző méréseket. Egy Cluster nevű küldetés keretében négy űrjármű a Nap felől érkező részecskék és a Föld mágneses mezője közötti interakciókat tanulmányozza – tevékenységüket ezek a szondák is szüneteltetni fogják. A Nap pólusait vizsgáló Solar Orbiter műszerei ideiglenesen szintén leállnak.


Az űrhivatal mindazonáltal nem mindegyik kozmikus akcióját függeszti fel a pandémia miatt. Egy maroknyi mérnökcsapat közbenjárásával idén tavasszal például mindenképpen végre kíván hajtani egy akciót. Az ESA és a Japán Űrügynökség (JAXA) egy közös projekt keretében még 2018-ban elindított egy szondát a Merkúr felé. Amikor a BepiColombo nevű űreszköz áprilisban elhalad a Föld mellett, a bolygónk gravitációs mezőjéből óriási lendületet merít (hintamanőver), hogy a hatéves utazást energikusan kezdhesse meg. Ezt az akciót csak hathatós emberi közreműködéssel lehet elvégezni, vagyis a járművet a procedúra végéig még ébren tartják.