Szakmák, amelyeket a robotok lassacskán elhódítanak az emberektől
Moshe Vardi, a Rice Egyetem elismert számítógépesmérnök-professzora egy idei konferencián úgy fogalmazott, hogy a következő 30 évben a robotok a munkák túlnyomó részét át fogják vállalni az emberektől, és így hatalmas mennyiségű szabadidőt zúdítanak a nyakunkba.

A szakértő nem látja túl reménykeltőnek a jelenséget, mivel véleménye szerint a munka nélkülözhetetlen az emberi „jólléthez”. Akárhogy is vélekedik Vardi, a robotok térhódítása a munkaerőpiacon valóban szélsebes és feltartóztathatatlan, és így érdemes áttekinteni, jelenleg mely foglalkozások kezdik feladni „állásaikat” az automatizációval szemben.

24 óra munka, 0 óra pihenés…

Kína egyik jelentős ipari városában, Tungkuanban már épül a világ első, csupán robotokat alkalmazó üzeme. Ugyan a drámaibb hatás céljából kicsit azért kozmetikázták az adatokat (az 1800 fős munkaerőt 90 százalékkal csökkentenék), a számokból jól látható, hogy globális szinten, legalábbis hosszú távon a technológia milyen jövőt is tartogat a „futószalag” mellett dolgozó gyári alkalmazottak számára. Az egyes munkafolyamatok repetitív és döcögősen elsajátított feladatait az egyre finomabb érzékelőkkel felszerelt és seperc alatt betanítható robotok lassacskán feltartóztathatatlanul átvállalják az emberektől. Az automatizációval a gyártás olcsóbban, termelékenyebben, illetve (a karbantartási időt leszámítva) szünetmentesen kivitelezhető.

Önkormányzat

Az autonóm járművek meglehetősen sikeres tesztelései után nyilvánvaló volt, hogy az „embertelen” járgányok csakhamar a városokban is megjelennek majd. A radarokkal, lézerszenzorokkal és magas felbontású kamerákkal felszerelt taxik kiemelkedő biztonságot fognak nyújtani az utasok számára. Úgy látszik, ha a technológia megfelel az elvárásoknak, a határ már tényleg a csillagos ég lesz, vagyis legalábbis egyelőre a tömegközlekedés és a szállítmányozás. Washington DC-ben például kísérleti jelleggel egy Olli nevű, 3D-nyomtatású elektromos önvezető kisbusz rója a főváros utcáit, a nagy-britanniai Cumbria megyében pedig már automata kamionkülönítményeket vizsgáztatnak a szakemberek. A leírtak dacára a hivatásos sofőrök – úgy néz ki – egy ideig még nyugodtan aludhatnak.

Gépre kerülnek

Világszerte óriási szenzációt jelentett, amikor az IBM Watson nevű számítógépe két emberi ellenfelét is legyőzte a Joepardy! nevű vetélkedőben. A siker kulcsát a komputerben tárolt 200 millió oldalnyi adatban, a betáplált információ eredményes felhasználásában, illetve a verbális kommunikációra való képességben lehetett megtalálni. Ezekkel az adottságokkal várható volt, hogy hamarosan a nagyobb felelősséggel járó foglalkozásoknál is felhasználásra kerül a gépezet. Az egészségügyben például bizonyos teszteken Watson a szakorvosoknál sokkal magasabb arányt ért el a tüdőrák pontos diagnózisának tekintetében. 50 és 90 százalék volt az illetőleges érték. A hús-vér doktoroknál az apparátus összehasonlíthatatlanul gyorsabban habzsolja és „emészti meg” a beérkező ismereteket, és akkor a képzés és az alkalmazás költségeiről még nem is beszéltünk.

Meghökkentő, hogy a világ egyik legrizikósabb területe, a sebészet is elindult (és határozott lépésekkel halad) a robotizáció útján. A Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trustban a kulcslyuk (kicsi bemetszést igénylő) veseműtéteknél a komputerizált munkatársak a donorveséket csatlakoztató véredényeket az embereknél sokkal gyorsabban tudják összevarrni, ami döntő tényező a beavatkozás folyamán. A nem jelentős műtéti beavatkozások már a közeljövőben tökéletesen automatizálódhatnak, a „nem jelentős” fogalomkörbe tartozó operációk száma pedig folyamatosan növekedni fog. Időközben szilikonszerű szintetikus anyagokon is szakadatlanul folynak a kísérletek, hogy robotokkal hogyan is lehetne kioperálni a rosszindulatú daganatokat a szövetekből.

Megvetettek

A telemarketing jegyében a cégek sokáig a vásárlásra ösztönző hívásokat – gyakran zsúfolt termekben fáradozó – emberekkel végeztették el. Ezt követően egyre gyakrabban inkább előre rögzített hangfelvételeken keresztül igyekeztek meggyőzni az ügyfeleket, ám itt az elkülönített monológra semmilyen hatást nem gyakorolt, amit a kliensek mondtak. Most már vannak olyan technológiák, ahol az előre felvett hangminták széles tárházán interaktív módon keresztülvezetve a potenciális vevők észre sem veszik, hogy meggyőzték őket. Ezen hatékonyabb helyzetben is jobbára még mindig egy alkalmazott ül a vonal másik végén, és egy keverőpulton menedzseli a beszélgetést. Ha Watsonon múlik, nem sokáig.
Az irgalmatlan méretű adathalmaz (big data), a mesterséges intelligencia és a természetes nyelvek feldolgozásának keresztmetszeténél található Watson ugyanis képes tökéletes gördülékenységgel elbeszélgetni a kliensekkel, és bármilyen jellegű kérdésre válaszol, legyen az ugyan a végletekig szakmai vagy összetett. Kizárt, hogy a technológia fejlődésével a vállalatok egy sor jelenlegi pozícióban ne váltanának át a kedves és fáradhatatlan mesterséges munkatársra.

Kikapcsolódás bekapcsolással

(Hol máshol, mint) Japánban megalkották az első robotszínészt, amelyik (aki?) történetesen egy nőt alakít. A Geminoid F nevű android hátborzongatóan hasonlít a valóságban élő emberekre. A mesterséges csepűrágó arcát gumibőrrel vonták be, és mosolygásra, szemöldökráncolásra, valamint ajkainak mozgatására is képes. A robotot 12, légnyomás által hajtott, motorizált aktuátor működteti; a műművész ezekkel tudja leképezni az emberek arcjátékát. Geminoid F egyébként már egy filmben is főszerepet kapott.

A Geminoid F robot (forrás:roboticsspace.com)

A mozgókép címe Sayonara (viszontlátásra japánul), ami nem túl rózsás jövőt vetít előre az emberiség (vagy csak a színészmesterség?) számára.

Ha véletlenül a Royal Caribbean Anthem of the Seas nevű luxus-tengerjáróhajón találnánk magunkat, érdemes lehet egy kis időre bekukkantanunk a koktélbárba is. A lokálban a bárpultnál két robotikus kart láthatunk, amelyek maguk mögött a mixert nélkülözhetővé teszik. A szerkezetek látványos munkamentben állítják elő a koktélokat. A rendelés során egy mobilos alkalmazással kiválaszthatjuk az áhított italt. A robot ezt követően egy pohár elővétele után a mixelés minden egyes lépését önállóan elvégzi, és a pulton egy mélyedésbe helyezi a megtöltött poharat. Az innivaló elkészültével az ügyfél értesítést kap a mobiljára, és egy QR-kóddal a pult másik oldalán, egy hosszú sínen már magához is rendelheti a keveréket.

Off

A leírt foglalkozások csupán kicsiny morzsák az automatizációtól fenyegetett szakmák hatalmas halmazában, ám jól láttatják, hogy hosszú távon milyen mértékű robotinvázióra számíthatunk a munkaerőpiacon. A bonyolult gépek változatos beállítású működtetése, az emberek irányítása és továbbképzése, a tanítás, a tapasztalatokon alapuló döntéshozatal, a kreatív feladatok és bármilyen, a humán interakciók tömkelegét igénylő pozíció – ezekhez a fogalmakhoz kötődnek a robotizációnak egyelőre legkevésbé kitett munkakörök. Talán az ilyen szakmák folyamatos fejlesztésével lehet leginkább meghiúsítani a foglalkozások totális elgépiesedését.