hirdetés
hirdetés

Repülés

Suttogó halál a hegyekben

Egy II. világháborús éjszakai vadászgép maradványait fedezték fel Olaszországban amatőr kutatók. A gépet a hangja miatt Suttogó halálnak hívták.

hirdetés

A repülőgéptörzs darabjait és a propellert évekkel ezelőtt találta meg Francesco Lazzarelli az Appennin-hegység egyik kis faluja, Gusano közelében, Piacenzától délre. Ám szinte feledésbe merült, ám most Cristiano Maggi amatőr kutató újra felfedezte. Maggi a Discovery News-nak elmondta, hogy meglehetősen ritkaság II. világháborús gépekből ilyen nagy darabokat fellelni, mivel a helyi lakosok azokat szétszedték és a maradványokat újra felhasználták.

A cremonai Air Crash Po kincsvadászok segítségével Maggi megállapította, hogy a roncsok a brit éjszakai vadászgép, a Bristol Beaufighter Mk X maradványai. Források és szemtanúk segítségével az is kiderült, hogy a vadászgép 1944. szeptember 6-án zuhant le és a 21 éves John Horsford főtörzsőrmester, valamint a 26 éves John Watson zászlós a helyszínen meghalt, őket a falu temetőjében temették el. „Még akadnak, akik emlékeznek a vadászgép lezuhanására, mivel ez nagy esemény volt a falu életében – mondta el Maggi a Discovery News-nak.

A japánok a gépet Suttogó halálnak nevezték el, mivel szinte hang nélkül jelent meg hirtelen, támadott, majd eltűnt – mondta el Agostino Alberti, az Air Crash Po-csoport munkatársa a Discovery News-nak. Azt nem tudni, miért zuhant le a gép, esetleg emberi tévedés vagy géphiba miatt. A gép maradványait a sperongiai Museo Resistenza Piacentinában állítják ki. Habár a gép néhány darabja maradt csak meg, ezek nagyon fontosak, mivel az 1940 és 1946 között gyártott 6000 Bristol Beaufighterből mindössze hat maradt meg.

Karosszékben
Agostino Alberti várja az érdeklődők kérdéseit az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e mail-címen. Én azt olvastam, hogy a japánok azért hívták a gépet Suttogó halálnak, mert olyan halkan jelent meg, hogy mire észrevették, már késő volt, vagyis nem a motor jellegzetes hangja miatt, amiként a magyar nyelvű szakirodalomban elterjedt, hanem éppen hangtalansága miatt.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[128498] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés