Sündisznóval rukkolt elő a NASA
Elévülhetetlen érdemei mellett a Rosetta űrszonda leszállóegysége alkalmatlan volt az üstökösök nagyobb területeinek feltérképezésére.

2014-ben – a történelemben először – az emberiség sikeresen landolt egy száguldó üstökös felszínén. A dolgok nem pontosan a tervek szerint alakultak: az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondájának Philae nevű leszállóegysége képtelen volt rögzíteni magát az égitest felületén – de a küldetés során így is rengeteg információval gazdagodhattak a csillagászok. A tudomány most még egy lépéssel tovább menne, hiszen egy új eszközzel a leszállás mellett a következő, kiszemelt szikladarabot már körbe is kívánják barangolni.

A fagyott és jeges üstökösök a naprendszer keletkezését övező kérdésekre is választ adhatnak. A probléma csupán annyi, hogy a sebesen suhanó objektumokon nagyon nehéz manőverezni. Az üstökösök felszíne általában göröngyös, a gravitációs erejük pedig nagyon csekély, mivel átmérőjük gyakran a 6 mérföldet sem éri el.

A nagyjából utcai terepjáró méretű Curiosity rover például csak pár kilogrammot nyomna egy üstökösön, és a kerekes jármű így könnyen felborulhatna, vagy akár egy gödör is csapdába ejthetné az űrben „döngető” égitesten.

Éppen ezért az üstökösök felfedezéséhez másfajta robotokra lesz szükségünk. A Hedgehog (sündisznó) nevű fejlesztés lehet az egyik megoldás. A szerkezetet a NASA Jet Propulsion Lab nevű űrközpontja a Stanford Egyetemmel és az MIT-tel karöltve fejleszti.

Gfycat GIF

Egy tüskékkel ellátott kockáról beszélünk, melynek nincsen se alja, se teteje. A Hegdehog három lendkereke nagyon gyorsan felpörög, aztán hirtelen lefékeznek, amitől akármelyik irányban képes továbbszökdécselni, illetve -bukdácsolni az eszköz. „A lendkerekek fékezéseinek szabályozásával az ugrás szögét is meg tudjuk határozni” - mondta a Stanford részéről Marco Pavone egy sajtóközleményben.

Pavone és kollégái úgy vélik, hogy a Hedgehog egy nap majd spektrométerekkel és kamerákkal felszerelve szökdécselheti körbe az egyik kinézett szikladarabot, hogy annak tulajdonságait megmérje. Az „űrsüni” visszafogott mérete és alacsony költségei miatt a NASA egyidejűleg akár több gépet is felküldhetne, hogy ezek egyszerre térképezhessék fel a kipécézett objektum különböző régióit.

A Hedgehog egyelőre fejlesztési fázisban van, és ezért még egyik jövőbeli küldetésben sem jelöltek ki számára konkrét szerepet a szakemberek.