Sugárhajtású öltözék a gyors orvosi segítségnyújtáshoz
Egy Richard Browning nevű brit feltaláló bebizonyította, hogy a távoli balesetek helyszínére a sérült áldozatok ellátásához egyszer majd akár sugárhajtású "ruhákban" is eljuthatnak a mentőorvosok.

Egy speciális teszt keretében Browning egy távoli hegyvidéki területen bekövetkezett, szimulált balesethez kevesebb mint 90 másodperc alatt érkezett meg a felszerelésben. Ez az időtartam csak töredéke annak, mint amennyit gyalog igénybe vett volna az utazás.

Értelemszerűen ez azért fontos, mert a mentősök minél előbb jutnak el az áldozathoz, annál hamarabb képesek stabilizálni az állapotát, hogy aztán helikopteres vagy más típusú támogatásért folyamodhassanak.

A futurisztikus garnitúra a pilóta karjaira és hátára applikált, sugárhajtómű-üzemanyaggal vagy dízellel hajtott apró fúvókákat alkalmaz a repüléshez. Az 1050 lóerős rendszert öt turbina működteti. Az aktuális tolóerőhöz és a megmaradt üzemanyag mennyiségéhez hasonló kritikus adatokról a sisakrostélyára vetített kijelzőről (head-up display azaz HUD) tájékozódhat a felhasználó.

Bár a teszt sikeres volt, a jetpackekbe bújt mentőorvosok megjelenésére még várni kell.

Ugyan a rendszer által biztosítható 137 kilométer per órás maximális sebesség akár tekintélyesnek is nevezhető, a modell jelenlegi repülési ideje mindössze 5-10 perc, a használata pedig speciális kiképzést és kimagasló erőnlétet igényel. A szett ára emellett meglehetősen magas; Browning egy ilyen felszerelést nemrég 340 000 fontért (mai árfolyamon 136 millió forint) értékesített.

Bizakodásra adhat okot, hogy mindez összeségében így is töredéke a helikopteres szolgáltatás költségének, és hogy a modell további fejlesztések után azért valószínűleg olcsóbbá és használhatóbbá válik majd.