Virágh Judit 2014. július 12. 11:00
Stuttgartban minden hely elkelt
Világszerte az ágazat öt legjelentősebb rendezvénye közé tartozik a kétéves ciklust követő stuttgarti AMB fémmegmunkálási szakvásár, amelyet ebben az évben szeptember 16. és 20. között rendeznek meg.

Idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik a kiállítók részéről az AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásár standjai iránt: július elejére a jelentkezésekkel gyakorlatilag teljesen megteltek a néhány éve átadott, a legnagyobb igényeknek is eleget tevő, több mint 100 ezer négyzetméter alapterületű Stuttgarti Vásárközpont pavilonjai. A kiállítóhelyek iránti fokozott igény párosul azzal, hogy a szerszámgépek és a precíziós szerszámok gyártói rekordmegrendelésekről számolnak be.

Ezek a tények pedig a legjobb előjeleket jelentik a szeptember 16–20. közötti AMB 2014 sikere számára. A világszerte a top 5 szerszámgépipari rendezvény között számot tartott szakvásárról és kísérőrendezvényeiről kaphattak előzetes tájékoztatást, valamint a korszerű forgácsolási technikába nyerhettek a gyakorlatban is betekintést az idei AMB napokban tartott nemzetközi sajtótájékoztatójának résztvevői.

Hangsúlyos kísérő- és keretrendezvények

A szakembereket nem pusztán a kiállítási standokon fellelhető számos innováció vonzza szeptemberben majd Stuttgartba, hanem a kísérőprogramok és a fémmegmunkálási seregszemlével párhuzamosan megtartott rendezvények is – emelte ki a sajtótájékoztatón Ulrich Kromer.

A vásártársaság igazgatója felhívta a figyelmet a fémmegmunkálás jövőjébe kalauzoló innovációs túrára, a látogatók figyelmét az anyag- és az energiahatékonyságra irányító vezetetésekre, valamint a könnyűszerkezetek világát megcélzó tematikus látogatásokra. Megkülönböztetett érdeklődés övezi majd a szakember-utánpótlás problémáját és ösztönzését is, hiszen az ágazat egyik állandó gondja a jól képzett fiatal szakemberekben mutatkozó hiány.

Az AMB tematikájával összefüggésben Ulrich Kromer két, a közeljövőben debütáló rendezvényt is bemutatott. Októberben a kínai Nanjing város kiállítási központjában, várhatóan 25 ezer négyzetméter területen, több mint 200 résztvevővel először mutatkozik majd be az AMB China. Az AMB nélküli évekre pedig újdonság lesz 2015 tavaszától a Stuttgarti Vásárközpontban a szerszám- és formagyártás nemzetközi szakvására, a Moulding Expo.

Az ötletek formába önthetők

Korunk modern forgácsolási technikájának számos vetületét kívánták a sajtófórum szervezői „testközelből” is bemutatni az újságíróknak, amikor az esemény helyszínéül a Stuttgarttól délre fekvő balingeni Otto Klumpp GmbH-t választották. A vállalat Visionen sind formbar jelmondatának megfelelően a legkritikusabb igényeknek megfelelő fröccsöntött műanyag alkatrészek és szerszámaik legyártásában jeleskedik. A névadó által 1961-alapított tipikus családi középvállalkozás az Agie Charmilles márkanevű szerszámgépeiről jól ismert svájci GF Machining Solutions partnere. Szerszámtechnikai üzletágának üzemében az AMB-n is hagyományosan kiállító neves gépgyártó megmunkálóközpontjait, illetve teljes, a lineáris automatizálás előnyeit kihasználó megoldását alkalmazza.

A lineáris cella autóipari és orvostechnikai műanyag elemek szerszámait állítja elő teljesen automatikusan, autonóm és rugalmas módon. A cella egy Mikron HSM 600U LP nagy sebességű maróközpontból és egy Form 3000 HP nagy pontosságú süllyesztéses szikraforgácsoló gépből áll, amelyeket System 3R automatizálási rendszer kapcsol össze, és felhasználóbarát cellakezelő szoftver vezérel. Az automatizálás révén a gyártóhely úgy működhet három műszakos munkarendben, hogy csupán egy műszakban van szükség kezelőszemélyzetre, a másik két műszak teljes mértékben emberi közreműködés nélkül termel. Ennek köszönhetően rövidebb átfutási időket érnek el, és gyorsabban képesek választ adni a változó piaci igényekre.

Kétévente seregszemle Stuttgartban
Az ágazat barométerének is felfogható AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásárra idén szeptember 16. és 20. között közel harminc országból várt kiállítók száma megközelíti az 1400-at. Ezek a Stuttgarti Vásárközpont teljes kiállítói területét lefoglalva több mint 105 ezer négyzetméteren mutatják be innovációikat és fejlesztéseiket a forgácsolásos megmunkálás, a precíziós szerszámok, a befogóeszközök, a CAD/ CAM/CAE, a szoftverek, a köszörűgépek, a munkadarab- és a szerszámkezelés, továbbá a méréstechnika területéről. A Németország egyik vezető gépgyártási régiójában, Baden-Württemberg tartományban megrendezett szakvásárra és gazdag kísérőrendezvényeire több mint 90 ezer szakmai látogatót várnak. A kiállítást a VDMA szakmai szövetség precíziós szerszámok, illetve szoftverek tagozata, valamint a német szerszámgépgyártók VDW egyesülete támogatja.