Steril szúnyogokkal számolnák fel a vírusokat
Drónnal tűnik a legésszerűbbnek a terméketlen rovarok elterjesztése.

A maláriához hasonló betegségek térfoglalásának megfékezéséhez steril szúnyogokat „permetező” drónokat fejleszt ki egy WeRobotics nevű szervezet. Bár a meddő hímszúnyogok párzás közben értelemszerűen képtelenek az utódnemzésre, a többi hím kiszorításával csökkentik a szúnyogpopulációt. Az úttalan területeken az elterjesztésük mindazonáltal nehéz, és éppen ezért kellett megkezdeni a direkt erre célra tervezett drónok kialakítását.

A tesztek 2018-ban kezdődhetnek majd el.

„A szúnyogok számos, a maláriához, a dengue-lázhoz és a Zika-vírushoz hasonló betegségeket hordozhatnak magukkal. Világszerte ők ölik meg a legtöbb állatot – mondta a BBC-nek a WeRobotics társalapítója, Adam Klaptocz. –  Már eddig is rengeteg módszer létezett – pl. füstölés, szúnyogirtás – a szúnyogpopulációk kordában tartására, ám mindegyiknek van hátulütője is. A szúnyogirtók amellett, hogy károsítják a környezetet, az alkalmazásuknak is folyamatosnak kell lennie.”

A steril szúnyogok bevetése már számos esetben viszonylag hatékony módszernek bizonyult a populáció kordában tartásához. Kisebb bökkenő volt azonban, hogy gyakran hátizsákból szórták szét a steril szúnyogokat, amivel csak kis területet lehet lefedni. Márpedig az egyszerre kiöntött rovarokkal a módszer nem hozza el a kívánt eredményt.

„A kórok által sújtott, számos helyen nincs út. A drónok az út nélküli helyeken is szét tudják terjeszteni a szúnyogokat” – mondta Klaptocz.

Az egyik kihívás a törékeny, vékony szárnyú és lábú szúnyogok összesűrítése egyetlen rakományba. Egy sérült vagy döglött szúnyog értelemszerűen már alkalmatlan az eredeti célra. A rovarok megóvásához először lehűtik őket 4-8 °C-ra, amivel egy alvásszerű állapotba kerülnek, és nem nyüzsögnek.

Fejtörést okoz emellett az is, hogy miként lehet fokozatosan egy kiterjedt zóna fölött kiengedni őket, anélkül, hogy mindegyik egyszerre ébredjen fel. Mind ennek eléréséhez a csapat kitervelt egy likacsos, forgó platformot, amelyen keresztül egyenként hullanak ki az ízeltlábúak. A szúnyogok egy tartóedénybe esnek, ahol felébrednek, és kirepülnek a vadonba.

A drónok még fejlesztés alatt állnak, de remélhetőleg 2018-ban már megkezdődhetnek a próbarepülések.

Klaptocz az első küldetéseket a Zika-vírus által fenyegetett területeken kívánja végrehajtani.