Stabil üzleti év több dolgozóval
Stabil üzleti évet zárt a magyarországi Siemens-csoport. A vállalat jelentős megbízásokat teljesített valamennyi szektorában, stratégiai megállapodást kötött a kormányzattal és tovább növelte szerepét az oktatási rendszerben. A cégcsoport pénzügyi eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tavalyi évvel gyakorlatilag azonos (mindössze 1 százalékkal csökkenő) rendelésállomány és árbevétel jellemezte a magyarországi Siemens-csoport szeptember 30-án zárult 2013-as üzleti évét. Az új megrendelések értéke 295,6, az árbevétel 307,6 millió eurót tett ki. Dale A. Martin elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt év során a cég mind a négy szektora komoly megbízásokat teljesített.

Négy alappilléren nyugszik

Az ipari szektor harmadik éve vesz részt a kecskeméti Mercedes gyár termelésében, és szerepe volt az új típus gyártásának elindításában is. A termékbevezetések miatt is kiemelt szerepet kap a partnerek oktatása és képzése, illetve az elmúlt gazdasági év eredménye az is, hogy a Siemens termékeit választotta vegyészeti mérőrendszerének kiépítéséhez a Paksi Atomerőmű. Az infrastruktúrára és a városokra koncentráló szektor sikeresen zárta a Budapesti Forgalomirányítási Központ korszerűsítését, folytatja a Kelenföld-Székesfehérvár és az Óbuda-Piliscsaba vasútvonalak biztosítóberendezésekkel való felszerelését.

Elindultak a fővárosi 1-es és 3-as villamosvonal rekonstrukciójának elektromos munkálatai, és befejező szakaszukhoz érkeztek a 2-es és 4-es metróvonallal kapcsolatos Siemens-feladatok. Az energiaszektor 2038-ig meghosszabbította a gönyűi erőmű karbantartási szerződését, valamint sikerrel zajlott a lőrinci erőmű gázturbinájának nagyrevíziója is. Idén több mint 200 főre bővült a világszerte gáz- és szélturbinákat üzembe helyező, Magyarországon alkalmazott munkatársak száma.

Európai színvonalú MR technológiára épülő molekuláris kutatóközpont épül Siemens berendezésekkel a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában, a miskolci BAZ megyei kórházban pedig ugrásszerűen javulhat a diagnosztikai ellátás az egészségügyi szektor által szállított termékeknek köszönhetően.

Új munkahelyek képzett munkaerőnek

A jól képzett szakemberállományt a Siemens hosszú távon is fontosnak tartja. Ezért a meglévő együttműködéseken túl három felsőoktatási intézménnyel, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemmel, a veszprémi Pannon Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel kötött hosszú távú partneri megállapodást. Növelte szerepét a hazai duális képzésben is: a tavaly indult hegesztőszakot idén ipari gépész szakkal, jövőre mechatronikai képzéssel bővíti a vállalat, Gizella úti telephelyének átépítésével pedig egy új, 130 fős képzési centrumot hoz létre a diákok számára.

Az elmúlt három évben több mint 500 új munkahelyet teremtett a Siemens Magyarországon és komoly k+f bázist épített. A cégcsoporthoz kötődő, jelenleg az ország vezető szoftverházának tartott evosoft Hungary Kft. mintegy 500 fős fejlesztőmérnök-csapata mellett a Siemens Zrt. saját, közel 60 fős k+f részlege dolgozik termék- és szoftverfejlesztéseken.

– A Siemens Magyarországon nemcsak beruház, hanem be is fektet. Elsősorban a technológiai fejlődésbe és a versenyképes szaktudásba, hiszen vállalatunk megbízható partnerként hosszú távon elkötelezett az ország gazdaságának erősítésében – zárta a sajtótájékoztatót Dale A. Martin.

Több mint 125 éve Magyarországon
A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamosvonal megépítésével, 1887-ben kezdődött. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta – a II. világháborút követő kényszerszünettől eltekintve – a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében.
 
A Siemens AG általános magyarországi képviseletét a budapesti székhelyű Siemens Zrt. látja el négy szektorban (ipar, infrastruktúra és városok, energia és egészségügy). Az energetikai területén két termelőüzemben nemzetközi piacra állít elő részben hazai fejlesztésű termékeket, valamint társvállalatai révén a hazai szoftverfejlesztésben is érdekelt. Portfoliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését is.
 
A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens leányvállalatok a szeptember 30-ával zárult üzleti évben együttesen több mint 2000 munkatársat foglalkoztattak és több mint 90 milliárd forintos árbevételt értek el.