Speciális térfogat-változtató forgógép
A gömbszivattyú alternatívát vagy hiánypótlást kínálhat akár speciális feladatok megoldására is.

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Gömbszivattyú
  • Alkalmazási terület: Folyadéktovábbítás
  • Cégnév: Gömbmotor Kft.
  • Videó: youtu.be/WTuucIFKXDc

A termék egy nemzetközi szabadalom, a térfogat-változtató forgógép vagy kétütemű gömbmotor egyik alternatív konstrukciója alapján kifejlesztett gömbszivattyú, amely a volumetrikus szivattyúk osztályában egyedülálló, és rendkívül széles felhasználási területtel rendelkezik. A gömbszivattyú a technika állása szerint még ismeretlen új konstrukció, és alternatívát vagy hiánypótlást kínálhat akár speciális feladatok megoldására is.

Mitől innovatív a termék?

A gömb alakú külső állórészben úgy van kialakítva négy forgó kamra, hogy szimultán szívó és nyomó fázisban felváltva kettő-kettő egymást átfedve dolgozik, kihasználva ezáltal folyamatosan a belső gömb térfogatát. Az eszköz fizikai méretéhez képest nagy mennyiségű folyadékot képes továbbítani kis fordulatszámon, a volumetrikus szivattyúkra jellemző fluktuáció kisebb, és alacsony viszkozitású folyadékok szállítására is használható. Műszaki jellemzői és azok gyakorlati hatása:

Gömbforma: az átvitt űrtartalom a szivattyú méretével köbösen nő, így kisebb mérettel és tömeggel elérhető azonos vagy nagyobb szállítási teljesítmény.

Nagy mennyiségű folyadékot képes továbbítani kis fordulatszámon (forrás: Gömbmotor)

Négy kamra: szimultán történik a szivattyúban a beszívás és a nyomás, a folyamatos anyagmozgatás eredményeként a teljesítmény akár 50-100 százalékkal nagyobb lehet.

Forgó mozgás: lehetőséget ad a szállítás irányának megváltoztatására, így kétirányú szivattyúzásra.

Egyszerű méretezhetőség: tetszőleges folyadék szállítható a szivattyúval, széles körű felhasználási lehetőségek.

Nagy szerkezeti szilárdság: méretezéssel tetszőleges teljesítmény és nyomaték elérhető, ami növeli a felhasználások körét.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Egyedülálló geometriai formatervezés, működés közben nincs holt időszak. Az egyszerű méretezhetőség és a magas fokú szerkezeti szilárdság együttesen eredményezi a szivattyú gyakorlati előnyeit. A célpiacra adaptálható a kialakítás, a gömb átmérőjének növelésével harmadik hatvány szerint növekszik a kapacitás, a forgásirány változtatásával a folyadék szállítási iránya is változik, a szállítási mennyiség pontosan tervezhető. Bármilyen folyadék szállítható, kis fordulatú működés közben nem bomlik meg a folyadék lamináris áramlása, nem sérül a folyadék, így érzékeny anyagok átmozgatására is alkalmas. A háztartásoktól a nehéziparig számos területen egyaránt alkalmazható.

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A Gömbmotor Kft.-t 2015 végén alapították, célja a forgógép-konstrukción alapuló gömbszivattyú és későbbi gömbmotortermékek kifejlesztése és a gyártástechnológia értékesítése. Az erős műszaki menedzsmenttel rendelkező, részben kockázatitőke-finanszírozási forrásból elindított hazai kezdő vállalkozás aktív befektetőket tudhat magáénak a tulajdonosi körben. A szakértői gárda vezetője, Nagy Zoltán (aki egyébként az ötletgazda is) és Mester Gábor (aki egyben a cég ügyvezetője) több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a gépészeti és géptervezés, illetve a gépgyártás területén.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)