SolarCity: miénk a leghatékonyabb napelem!
A cég pénteken lerántotta a leplet az általa csupán a legjobb hatásfokú tetőtéri megoldásként jellemzett termékéről.

A SolarCity azt állítja, hogy a vállalat új fejlesztése négyzetlábanként minden forgalomban lévő napelemnél több energiát termel, és a nyugati féltekén a legnagyobb példányszámban gyártott, hasonló energiaforrásként fog a piacra kerülni.   

Bár ma már kétségtelenül léteznek olyan napelem cellák, amelyek a SolarCity által kínált 22,5 százaléknál jobb hatékonysággal képesek működni, a legmagasabb hatásfokú eszközöket és az őket magukban foglaló napelemeket a túlságosan borsos áruk miatt háztartási, illetve kereskedelmi céllal nem használják.

A SolarCity tavaly felvásárolta a Silevo nevű, ugyancsak napenergiával foglalkozó céget és az általuk alkotott napelem-architektúrát alkalmazták a fejlesztésükhöz. A vállalat ezután tovább dolgozott, hogy a szerkezetek hatásfokát feltornássza 22,5 százalékig.

„A napelem cella tulajdonképpen a napelem motorja" – mondja Ben Heng, a SolarCity tervezésért felelős, rangidős alelnöke. Az új konfigurációval a napelem és a napelem cella közötti konverzió alatt bekövetkező hatékonyságcsökkenés csupán 0,5%-os, amellyel Heng szerint termék a maga nemében a legjobb a piacon. Ez azt jelenti, hogy 22,5 százalékos hatékonyságú cella 22,04 százalékos hatásfokú panelt eredményez. Heng szerint a folyamat során a legközelebbi versenytárs is 1,5, a többi konkurens pedig 2,5 százalékos veszteséget kénytelen elkönyvelni.

A modulokat előreláthatóan a New York állambeli Buffalóban fogják előállítani, és a cég napi 9-10 ezer panel gyártását tűzte ki célul. A hatékonyság mellett persze az ár is igen fontos szerepet játszanak az egyenletben. A Green Tech Media információi alapján az új panelek wattonkénti költsége 55 dollárcent körül alakul majd. A ráfordítások leszorításához a SolarCity a Silevo módszereit alkalmazza, amelyekkel a gyártáshoz szükséges lépések számát csökkenteni tudják.

A SolarCity állítása szerint az új napelemek a szabványos, ugyanakkora kiterjedésű verziókhoz képest 30-40 százalékkal több energiát fognak kitermelni.