Sokkal egyszerűbbé válhat a víz alatti kommunikáció
Az ultraalacsony frekvenciájú hullámok olyan helyeken is lehetővé teszik a kommunikációt, ahol a hagyományos vezeték nélküli kapcsolat csődöt mond.

A modern vezeték nélküli kommunikáció a talajszint fölött gyakorlatilag már természetes lehetőség, ám például a víz alatt vagy a barlangokban a jelek képtelenek tovább terjedni, amitől a rendszer értelemszerűen hasznavehetetlenné válik.

Az USA Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegének, a DARPA-nak talán most sikerül áthidalni ezt a problémát: az AMEBA (Mechanically Based Antenna) nevű csapat olyan hordozható, ultraalacsony frekvenciájú (ULF, 1 Hz-től 3 kHz-ig) és nagyon alacsony frekvenciájú (VLF, 3 kHz-től 30 kHz-ig) adókészülékeket fejleszt, amelyek a vízen és a kövön keresztül is ki tudják közvetíteni az alapadatokat.

A szerkezetekkel például a búvárok már akár szöveges üzeneteket is küldhetnének egymásnak, a mentőcsapatok pedig a barlangokban és az alagutakban is kapcsolatban maradhatnának a külvilággal.

Az olyan alapvető fogalmak, mint ULF és a VLF adás nem a totális ismeretlenből bújtak elő. A hadseregben például már évtizedek óta használják őket a tengeralattjárókkal történő összekötetéshez. A hidegháborús VLF állomásoknak ugyanakkor hatalmas területre, illetve több száz láb magas tornyokra volt szükségük. A kihívás az, hogy a szükséges elektromágneses erőt itt egy viszonylag szűk helyre kell begyömöszölni, mert ahelyett hogy áramkörökre és erősítőkre hagyatkoznánk, nagyon erős elektromos és mágneses mezővel rendelkező anyagokat kell magunkkal hordanunk.

Az AMEBA csoport a kialakításban, a szigetelőanyagokban, a mágnesekben és a gépszerkesztésben számít áttörésre. A projekt nem meglepően katonai célokra összpontosít – a különleges erők például remek hasznát vehetnék azokban az esetekben, ahol egyébként csöndben kell maradniuk.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az adókészülékek ne lennének célszerűek bármilyen olyan szituációban, ahol egyébként lehetetlen lenne a kapcsolatteremtés.