hirdetés
hirdetés

Lézer

Sokkal egyszerűbbé válhat a melanóma diagnózisa

Egy új eszközzel gyakorlatilag azonnal fel lehet ismerni a bőrrák leghalálosabb típusát a szervezetben.

hirdetés

A melanóma a bőrrák legveszélyesebb, gyakran halálos kimenetelű típusa. Minél előbb sikerül megállapítani a daganat jelenlétét a szervezetben, annál nagyobbak az  érintett emberek túlélési esélyei. A British Columbia Egyetem (UBC) szakemberei most feltaláltak egy készüléket, amely pillanatok alatt azonosítani tudja az éppen kifejlődő tumort, méghozzá az eredeti helyükön: az emberek testében. Az új eszköz viszonylag olcsó, és könnyen használható.

Csupán annyit kell tenni, hogy az általa kibocsátott lézersugarat a megvizsgálni kívánt bőrfelületre (jobbára egy anyajegyre) kell irányítani. Az egész módszer azon a fizikai törvényen alapszik, hogy ha a fény valamin áthalad, a hullámai is megváltoznak. A rákos sejtek jobban összetömörülnek, és így a rajtuk átrepülő csóva tulajdonságai megváltoznak. A szabálytalan alakú daganat ráadásul össze-vissza szórja a sugarakat. A szerkezet által érzékelt körülmények azonnal, egy külső monitoron numerikus, ám könnyen értelmezhető adatok formájában jelennek meg a felhasználó számára.

A melanómadetektáló készülék (Forrás: UBC)

A szonda előnye még, hogy könnyen beszerezhető anyagok és már létező komponensek alkotják, ami miatt relatíve olcsó lesz, ha egyáltalán forgalomba kerül. Bár a teszteken pontosnak bizonyult, de még további csiszolgatásokon, klinikai vizsgálatokon és engedélyeztetési folyamatokon is keresztül kell esnie. A feltalálók orvosi környezetbe szánják a szerkezetet, szóval otthoni alkalmazásra jó eséllyel nem lehet majd belőle beszerezni egyet sem.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology.org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés