Sok kis robotból egy nagy moduláris felépítésű robot
Az intelligens komponensekből a legkülönbözőbb rendeltetésű, értelmes szerkezeteket lehet létrehozni.

A tudományos-fantasztikus művekben a nagy robotokba rendeződő kis robotok képe gyakran felhasznált elem, és egy ideje már lépten-nyomon a valóságban is testet ölt a koncepció.

Nemrég a Pennsylvaniai Egyetem ModLab nevű kísérletezgető egysége például szintén egy ilyen elképzeléssel rukkolt elő.

A kicsi SMORES-EP robotok minden oldalukon rendelkeznek kerekekkel, és így bármilyen irányú mozgást el tudnak végezni. Minden modul négy csatlakozóval rendelkezik, és így két elem 17 féle konfigurációban tud összekapcsolódni egymással. Az elemek a rájuk szerelt mágneseket rövid hatótávolságú rádiókká is át tudják alakítani, és ezen a csatornán tudják egymással felvenni a kapcsolatot.


Mind ezek miatt lehetséges, hogy sok ilyen uniform komponensből már igencsak összetett szerkezeteket lehet összeállítani. A pennsylvaniai fejlesztésű rendszer előnye, hogy rugalmas és mindig az aktuális körülményekhez igazítható, ami azt jelenti, hogy az efféle moduláris robotok akár saját magukat is meg tudják javítani, és az általuk ismeretlen környezeti feltételekhez szükséges architektúrába is át tudnak rendeződni.

A SMORES-EP-egységek egymáshoz kapcsolódva például űrbéli küldetésekben és katasztrófahelyzetekben jó szolgálatot teljesíthetnek vagy akár a testi fogyatékkal élő emberek számára akár protéziseket is létre lehetne hozni belőlük.