Sok kis primitív robot közösen sokra megy
Hatékony együttműködéssel például létre tudnak hozni egy náluk okosabb szerkezetet is.

Robotokból felépülő robotokat mutattak be a Northwestern University és a Georgia Tech tudósai.

Az USA hadseregének egyik projektje keretében végzett kutatás a későbbiekben gyors alak- és funkcióváltásra képes robotrendszerek kifejlesztéséhez vezethet.

A konstrukció alapkövének számító, kicsi, 3D-nyomtatású robotok mozgáskultúrája nem nevezhető éppenséggel bonyolultnak – a két karjuk csapkodásán túl nem tudnak csinálni semmit. (A tudósok ennek ellenére a „smart active particles” [kb. okos aktív részegységek] elnevezés összevonásával „smarticles”-nek keresztelték el az építőelemeket.) Szerény képességeik igazán akkor nyernek értelmet, amikor többüket egyetlen gyűrűbe kényszerítik, hogy aztán ezek egymást bökdösve egy magasabb szintű, „supersmarticle-nek” elnevezett robofizikai rendszert hozzanak létre.


Fény- vagy hangérzékelő hozzáadásával a supersmarticle-t a beérkező ingerek hatására útnak lehet indítani, és akár különböző útvesztőkön is végig lehet vezetni. A mozgás irányát az egyes robotok passziválásával lehet megváltoztatni, mivel a szerkezet mindig a mozdulatlan elem irányában halad előre.

Az amerikai hadsereg a technológia alkalmazásából sokat profitálhat, mivel ez a jövőben különböző alakváltoztató robotok kifejlesztésében is kardinális szerephez juthat.