hirdetés
hirdetés

VOC

Sok kínai sofőrt kikészít az „újautó-szag”

A Fordnál nem találtak süket fülekre a távolkeleti járművezetők panaszai.

hirdetés

Míg például az USA-ban külön illatosítókat árulnak az új autók szagának felidézéséhez, számos kínai sofőr effektíve bűzként éli meg az illatot. Egy 2018-ban végzett felmérésben a távol-keleti ország megkérdezett járművezetőinek egytizede panaszkodott a szaghatásra. Többen attól tartottak, hogy akár az egészségüket is veszélyeztetheti.

Elképzelhető, hogy nem tökéletesen alaptalan az aggodalmuk.

Hogy világos legyen; igazából a műanyaghoz, a bőrhöz és a vinilhez hasonló anyagokból távozó úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC), illetve a gyártáskor felhasznált ragasztók, üvegtisztítók és tömítőanyagok illatkeverékéről beszélünk.

Forrás: 123rf

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency ) szerint a VOC-ok pl. fejfájást vagy esetleg memóriazavart is okozhatnak.

A Fordot nem hagyják hidegen a kínai sofőrök lamentációi, és már be is nyújtott egy szabadalmat, amelyben kifejti a problémára kínált megoldását: a napon „meg kell sütni” az autót. A folyamat optimalizálásához legalább az egyik ablakot ki kell nyitni, majd pedig fel kell tekerni a fűtést, vagy a motort járatni kell hozzá. A szabadalom konkrétan egy érzékelőrendszerre vonatkozik, amely folyamatosan mérné, hogy a napsütés erőssége és a külső hőmérséklet elegendő-e a VOC-ok előcsalogatásához, és ha a körülmények megfelelőek, igény szerint a kocsit automatikusan „sülő” üzemmódba hozná.

Amint azt a Ford világossá tette, nincsenek konkrét tervek a technológia bevezetésére, a vállalat egyelőre csak majdani lehetőségként tekint a koncepcióra.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Quartz, GyártásTremd)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés