Sok kicsi sokra megy a Marson is
Néhány pennsylvaniai tudós felismerte, hogy „mindent egy lóra feltenni” az űrkutatás területén hatványozottan elhibázott ötlet.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, új roverje tetejére telepítve a NASA nemsokára egy helikoptert is útnak indít a Mars felé. Bár a rotoros jármű nagyon korszerű, egy gond mégis akad vele: az, hogy egy és oszthatatlan. Ha véletlenül elromlik, az operátorok a teljes rábízott missziónak búcsút inthetnek.

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai éppen ezért kezdtek el egy olyan megoldáson dolgozni, amelyik sok ugyanolyan, kisebb és olcsóbb szerkezetre támaszkodik. Így születtek meg a „Nanocardboard Flyer” (kb. nanokarton szórólap) nevű eszközök, amelyek nevükhöz hűtlenül alumínium-oxidból készülnek. Tulajdonképpen belül üreges, mikrocsatornákkal tűzdelt lemezekről beszélünk.

Amikor a lapok tetejét erős fénysugár éri, a csatornák – a két oldal között keletkezett hőmérséklet-különbség miatt – a felső nyílásukon keresztül beszívják, az alsón pedig kibocsátják a levegőt. Mindez tolóerőt generál, és a lapocskákat felemeli. A Mars vékony légköre és enyhe gravitációja csak könnyebbé teszi az elrugaszkodást. A tesztek alapján, a környezeti feltételek miatt a lemezek állítólag a saját tömegüknél 10-szer nehezebb terhet, például a helyi környezeti feltételeket vizsgáló szenzorokat is a levegőbe tudnának emelni. Az már csak hab a tortán, hogy mondjuk roverekből kibocsátott lézersugarakkal a mozgásuk irányát akár mesterségesen is befolyásolni lehetne.

A technológiát leíró tanulmány az Advanced Materials nevű tudományos folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.