Skorpiórobotot küldenek a fukusimai erőműbe
A veszélyes állatra emlékeztető gép előreláthatóan augusztus végén fog behatolni a súlyosan megrongálódott létesítménybe.

Több mint négy év eltelt már azóta, hogy egy földrengés és cunami együttesen hatalmas pusztítást végeztek Japán csendes-óceáni partjainál, és a fukusimai erőműből is csak egy nagy, esetlen és veszélyes roncsot hagytak maguk után. A kutatók még mindig azon fáradoznak, hogy a három leolvadt reaktorban maradt veszélyes, nukleáris üzemanyagra egy tüzetesebb pillantást vethessenek (a negyedik, kevésbé roncsolódott reaktorból tavaly sikerült az összes üzemanyagrudat eltávolítani).

Robotokat már közvetlenül a katasztrófa után is használtak a veszélyes sugárzás szintjeinek feltérképezéséhez, a rákövetkező években pedig ugyancsak robotok segítettek az előzetes takarítási munkálatok elvégzésében. Idén egy kígyó alakú példányt eresztettek be a létesítmény egyik üzemanyagtartályába, ám a hosszúkás készülék nem tudta beazonosítani az üzemanyag pontos helyét, és a sugárzással se tudott megbirkózni, így 3 óra múlva felmondta a szolgálatot.

Jelenleg újabb, állat-ihlette masinával állt elő a Toshiba is, melynek ihletője egy skorpió volt. A kicsiny robot vékony kivitelezése miatt a csővezetékekbe is befér, illetve ki is tudja lapítani magát, amennyiben különböző résekkel vagy szűk helyekkel találkozna az erőműben. Az eszköz emellett skorpió gyanánt a farát is fel tudja emelni; ezen egy kamera van, amellyel a kutatók pontosan lokalizálhatják az üzemanyagot. A videóban szimulált erőműben ad számot képességeiről a szerkezet:

A kábellel egy tápegységhez csatlakoztatott robot elméletileg 10 órán keresztül képes elviselni az erős sugárzásmennyiséget, és borulás esetén is alaphelyzetbe tudja hozni magát.

A cég reményei szerint az irányítható gép augusztus végén fog megpróbálni behatolni az objektumba.