Sisakkal szűrik ki a lázas embereket Kínában
A hőkamerákkal felszerelt eszközök a magas testhőmérsékletű emberek személyazonosságát is meg tudják állapítani, és a kórtörténetükre is rálátást biztosítanak.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az új koronavírus az influenzánál sokkal veszélyesebb és virulensebb. E két tulajdonsága miatt létfontosságú, hogy minél hamarabb kiszűrjék az általa megfertőzött embereket. Egy csengtui (Kína) székhelyű, KC Wearable nevű cég új, intelligens sisakja akár öt méteres távolságból is felismeri a lázas betegeket, és hangos riasztást, illetve szembeszökő vizuális jelzést ad, ha egy ilyen személy a látóterébe kerül. Az eszköz ilyen módon óriási segítséget nyújthat a járvány elleni küzdelemben.

A csengtui és a sanghaji rendőrök által egy ideje már használatba vett fejfedőt egy infravörös hőérzékelővel, egy, a kiterjesztett valóság módszerét alkalmazó sisakrostéllyal és egy QR-kód leolvasására képes kamerával is felvértezték a fejlesztők. A sisakból az arcfelismerés technológiája sem hiányzik, és így igény szerint az éppen „megfigyelt” személy nevét és kórtörténetét is meg tudja jeleníteni a sisakrostélyon. A találmány wifi-, Bluetooth- és 5G-kapcsolaton keresztül kommunikál a külvilággal, és a létfontosságú adatokat ezeken a csatornákon keresztül juttatja el a legközelebbi kórházaknak.

A fejlesztő cég szerint 100 embert akár két perc alatt is „át lehet világítani” a szerkezettel, és egy nagyobb kórház területének felügyeletéhez már 10 sisak is elegendő.