Sikerült Vénusz-rezisztens elektronikát létrehozni
A NASA technológiájával az eddigi eljárásoknál sokkal több információt lehet majd kicsikarni az extrém forróságú bolygóból.

Nyomós érv szól amellett, hogy a Vénusz helyett a Marsot próbáljuk meghódítani: a Vénusz lakhatatlan. A légkörének 96 százaléka szén-dioxid, a nyomás pedig 92-szer nagyobb rajta, mint a Földön. Érdemes még megemlíteni, hogy a legforróbb bolygó a Naprendszerben. Ez az oka annak, hogy nagy kihívás a Vénusz felszínén bármilyen komputert működésre bírni. A NASA kutatói talán most feltörték ezt a kemény diót, és rájöttek, miként tartható életben az elektronika a kénsavas bolygó közelében.

A cél elérése érdekében az ilyen berendezésekhez „nyomástartó edényekre és/vagy hűtőrendszerekre” van szükség. A NASA bedobott egy oszcillátort a maga szélsőséges környezeti feltételeket reprodukáló berendezésébe (Glenn Extreme Environments Rig — GEER), itt vénuszi szintre felcsavarta a nyomást és a hőmérsékletet, és megvárták, mi történik. Az eredmények biztatóak. A kerámiával óvott, szilícium-karbid chipekkel kombinált összekötő kábelek ellenálltak az extrém körülményeknek. 521 órával később az oszcillátort kivették.

Ha figyelembe vesszük, hogy a Vénusz felszíne közelében az elektronika rekord túlélési ideje 1982-ben a szovjet Venera 13 fedélzetén mostanáig 2 óra 7 perc volt, ez még impresszívebb fejlemény.  Mindent egybevetve, az új technika jelentősen növelhetné a bolygó maró környezetéből kiszedhető adatmennyiséget.