Virágh Judit 2014. november 04. 11:45
Sikerrel zárt az első nemzetközi konferencia
IAC 2014 néven október 29. és 31. között első alkalommal szerveztek egy fedél alatt nemzetközi folyamatirányítási és gyártásautomatizálási kongresszust Budapesten.

Az évente Miskolc-Lillafüreden tartott, szakmai körökben közkedvelt DCS Folyamatirányítási Rendszerek Találkozója és a szintén rendszeresen – kétéves ciklusban – vidéki, de mindig változó helyszínt választó Gyártásautomatizálási Konferencia szervezői idén összefogtak, és egy új hazai kezdeményezés megindítása mellett döntöttek.

A Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesület (MATE), az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézete (ME AFKI) és a Pannon Egyetem mint szakmai szervezők védnöksége alatt létrejött az IAC 2014, azaz az első és egyben hiánypótló Nemzetközi Automatizálási Kongresszus.

Három nap, hármas célkitűzés

Az október végén tartott háromnapos konferencia három fő célkitűzéssel indult útjára. Egyrészt egyesíteni kívánta a folyamat- és a gyártásautomatizálás területét, másrészt feladatul tűzte ki a régió szakembereinek egy helyszínre, ez alkalommal a budapesti Ramada Resort Aquaworld szálloda rendezvénytermeibe vonzását, és talán legfontosabb küldetéseként a tudományos kutatóhelyeken elért legújabb eredmények, innovációk minél gyorsabb, minél szélesebb körű közvetítését a gyakorló szakemberek számára – mondta el a kongresszus első napján tartott sajtótájékoztatón Jónap Károly, az IAC szakmai programbizottságának folyamatirányítási szekcióért felelős elnöke.

Ugyanezt erősítette meg Monostori László a programbizottság gyártásautomatizálási részéről, aki szerint napjaink piaci körülményei között kiemelkedő jelentőségű a tudományos és az ipari vonal egyesítése, azaz a szakembereknek már ma tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen technikával találkoznak majd a jövő mindennapos ipari gyakorlatában. A rendezők elgondolásait a napokban véget ért kongresszus igazolta, ezért várható a következő években egy új IAC kezdeményezés – természetesen felhasználva a közös szervezésben szerzett tapasztalatokat.

A hosszabb távú tervek szerint két-három évente fogják megrendezni a két szakirányt egyesítő nemzetközi rendezvényt. A közbenső esztendőkben változatlan keretek között folytatódik mindkét hagyományos automatizálásszakmai eseménysorozat, így a – kerek évfordulót ünneplő – XX. DCS találkozó 2015 őszén ismét Miskolc-Lillafüreden kerül megrendezésre.

Az eredeti elgondolások szerint a kongresszus három fő vezérfonal köré szerveződött volna, a folyamat- és a gyártásautomatizálási súlypontot az ezeket támogató információtechnológia egészítette volna ki. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy az IT annyira szétválaszthatatlan része az automatizálásnak, hogy végül külön szekció helyett beintegrálódott a folyamat-, illetve a gyártásautomatizálást megvitató programokba. Hasonlóképpen a szervezés során nyert gyakorlati tapasztalatok miatt döntöttek az energiaipari szabályozás témájának hangsúlyosabbá tétele mellett, valamint külön figyelmet kapott a biztonsági szempontból kritikus területek irányítástechnikája.

Érdeklődés, számokban

Az első ízben szervezett IAC 2014 konferenciára közel 200 érdeklődő érkezett. A nemzetközi jelleget a külföldi látogatók, így az előadók, a kiállítók és a résztvevők közel 15 százalékos aránya adta. Még erőteljesebb volt az országhatáron túli megszólalók képviselete, hiszen a plenáris előadókkal együtt összesen 47 szakember tartott prezentációt, akik között majdnem 40 százalék volt a külföldiek aránya. A sok esetben nemzetközi szaktekintélynek örvendő előadók közel tucatnyi országból érkeztek.

A kongresszuson kilenc szekcióban összesen hatvan előadás volt hallható, a folyamatirányítás, illetve a gyártásautomatizálás területéhez kétharmad-egyharmad arányban kapcsolódtak az előadások. A kongresszus egészére is jellemző volt, hogy az érdeklődők aránya nagyjából igazodott a két társult rendezvény – a DCS Folyamatirányító Rendszerek Találkozó és a Gyártásautomatizálási Konferencia – átlagos résztvevői létszámainak arányához, így jelentős többségben voltak jelen a folyamatirányítás után érdeklődő szakemberek. A konferenciát kísérő kiállítói térben 16 cég mutatta be közelebbről tevékenységét, termékeit az érdeklődőknek.