„Sétáló” robotkart kap a Nemzetközi Űrállomás
Várhatóan július 29-én újabb, ám az eddigiektől radikálisan különböző, európai fejlesztésű robotkarral gazdagodik a Nemzetközi Űrállomás (ISS).

A rendhagyó berendezést az orosz Nauka multifunkcionális labor környékén fogják szolgálatba állítani, és ami azt illeti, egy Proton-M típusú orosz rakéta szállítmányaként jelenleg is ehhez a modulhoz csatlakozva utazik a létesítmény felé.

A korosodó ISS karbantartásához, a beérkező űrhajók megragadásához, és a légzsilipen túl alkalmanként munkálkodó asztronauták megsegítéséhez a kanadai és a japán űrügynökség egy-egy robotkart már korábban rendelkezésre bocsátott az ISS számára. Az új, European Robotic Arm (ERA) nevű jövevény azonban merőben eltér tőlük. A gép igazi különlegessége, hogy akár járkálni is tud majd a munkaállomás külső felületén.

A 11 méter hosszú csatolmányt középen egy mesterséges ízület mentén félbe lehet hajlítani, és mindkét végén a szállítmányokkal, illetve az ISS-szel összekapcsolható, valamint adattovábbításra is alkalmas csuklókkal (bokákkal?) rendelkezik.

Forrás: ESA

Az ERA a Nauka modul felszínén ezekkel az ízületekkel a modul külsejére telepített portokon, csatlakozópontról csatlakozópontra lépdelve lesz képes előre haladni. Munkavégzés közben az egyik szára mindig az ISS-be fog kapaszkodni.

A robotkar vezérlése az állomáson belülről vagy kívülről is elvégezhető. Az apparátus maximum 8000 kilogrammos terhet tud megmozgatni, és kevesebb mint 5 milliméteres pontossággal dolgozik.

A nyúlánk gépezet az űrhajósok munkahelyszínek közötti utaztatására is képes lesz.