Sertésbélrobot elemtelenítéshez
A nagy múltú tudományos intézmények közös teremtménye a belső sebek kezelésében is komoly segítséget nyújthat.

Az MIT, a Sheffieldi Egyetem és a Tokiói Technológiai Intézet kutatói ezúttal egy meglehetősen furcsa projekt megvalósításához egyesítették az erejüket.

Ezen összefogás szerelemgyereke az a szárított sertésbelekből kialakított, pöttöm origami robot, amely egy lenyelt kapszulából kikelve harmonikaként hajtogatja ki magát az emberi szervezetben. Csak hogy még több kedvet kapjunk a dologhoz, a „fogyasztó” gyomrában a kicsiny húsrobot a környezet súrlódását felhasználva akadozó csúszással (stick-slip) halad előre, mozgásának irányát pedig mágneses mezők segítségével oldja meg. A mágnesek kettős célt szolgálnak, mivel időközben a véletlenül lenyelt elemeket is képesek magukkal ragadni, hogy aztán az emésztőrendszeren keresztül kivonszolják őket.

A dolognak nagyobb a jelentősége, mint amilyennek előre látszik.

Az MIT adatai szerint az USA-ban évente 3500 gombelem végzi elővigyázatlan (és bizonyára főleg ifjú) emberi szervezetekben. Némelyikük persze a hagyományos módon távozik az „áldozat” testéből, ám rossz esetben az elemek a gyomor vagy a nyelőcső szöveteit is kiégethetik.

Az akkumulátorok eltávolítása mellett, a jövőben a belső sebek betapasztása, illetve az egyes gyógyszerek célba juttatása is „testhezálló” feladat lehet a bizarr kis teremtések számára.

Videó: