hirdetés
hirdetés

Történelem

Senki nem olyan jó, mint te vagy

Eddig ismeretlen kézirategyüttes került elő, amit 1917-ben írt az Arab forradalom idején Arábiai Lawrence felettese és közeli barátja, Stewart Francis Newcombe alezredes.

hirdetés

Az archívum három, a szárazföldi hadseregnél a tisztek számára rendszeresített, saját harci tevékenységük, az ellenség mozgása, elhelyezkedése stb. feljegyzésére szolgáló jegyzettömbből és számos a tömbbe betett lapból és tiszteknek, többek között Lawrence-nek szánt levélből áll. A Bonhams aukciósház kéziratszakértője, Matthew Haley az ArtDailynek elmondta, a Newcombe-naplókat korábban senki nem látta, ugyanakkor fontos adatokkal szolgálnak Arábiai Lawrence tevékenységének, az Arab forradalom helyi vezetői és a britek kapcsolatának, valamint az egész kritikus helyzetnek a megértéséhez.

Olvashatunk benne az 1917-es gerillaakciókról csakúgy, mint a stratégiailag fontos Hejaz-vasút megbénításáról és a török csapatok védekezésének lekötéséről. Az Ottomán Birodalom 1914 novemberében lépett be az 1. világháborúba a németek oldalán abban a reményben, hogy visszaszerezhet korábban elvesztett területei egy részét. Az angolok féltve közel-keleti olajmezőiket támogatták az arab nacionalistákat, mindenekelőtt Feiszál emírt, aki ki akarta űzni a törököket az arab területekről és szent helyeikről, Mekkából és Medinából.

Fotó: Bonhams
Fotó: Bonhams

Egy 1917. július 10-én írt feljegyzés jól jellemzi Newcombe stílusát és tevékenységüket: Éppen most értem vissza egy kiruccanásból Joyce-szal & Davenporttal – írta Newcombe –, oda-vissza 50 kilométert tettünk meg a vasútig víz nélkül. 6-ról 7-re virradóra 450 sínt törtünk össze. Davenport most elment a kúthoz, amit W. Jezzilnél ástunk a vasút közelében & éjszaka megpróbál 3-400 sínt megrongálni. Lawrence önéletrajzában, a Bölcsesség hét pillérében azt írja barátja akcióiról: Newcombe-nak állandó nehézségei támadtak saját túlbuzgóságától, olyan volt, mint a tűz és felemésztette barátait és ellenségeit egyaránt. Lawrence szerint Newcombe Feiszál emír legjobb tevéit használta el állandó ide-oda ingázásai során.

Newcombe-nek egy Lawrence-nek írt, de soha el nem küldött levele rávilágít arra, mennyire közeli volt a barátság a két férfi között. Newcombe többek között azt írta: a legőszintébben gratulálok óriási eredményeidhez, & rajtad kívül senki nem tudta volna megcsinálni azokat. Mi többiek képtelenek vagyunk elrejteni, hogy angolok vagyunk. Stewart Newcombe és T. E. Lawrence 1913-ban találkozott először és barátok maradtak Lawrence 1935-ben bekövetkezett haláláig. Lawrence lett Newcombe elsőszülött gyermekének keresztapja, és Lawrence temetésekor Newcombe volt koporsóvivőinek egyike. Az archívum Newcombe 1956-ban bekövetkezett halálakor a család tulajdonába került, s most adták át a Bonhams aukciósháznak eladásra. Jelenleg értékét 7,5-11 millió forintra becsülik.

Karosszékben

Az Oszmán Birodalom közel-keleti területeinek arab törzsei Feiszál emír vezetésével fegyveres harcot hirdettek 1916-ban a törökök ellen. Lawrence összekötő volt Feiszál táborában. A britek ígéreteiket a háború után nem tartották be, ezért Lawrence-t az arabok a mai napig árulónak tartják. Amúgy Lawrence régész is volt és 1914-es ásatásai során a Negev-sivatagban térképeket készített a vízlelőhelyekről az angolok számára.

Lawrence csodálta a nomád arabok tűrőképességét, és mindig igyekezett felülmúlni őket. A felkelés során harcoltak 50 fokos sivatagi hőségben, és télen a hegyekben mezítláb a hóban. Lawrence 46 éves korában motorbalesetben vesztette életét gyanús körülmények között az angliai Dorsetben. Egy felbukkanó autó miatt elveszítette uralmát motorja felett. Az autó nem állt meg, és sohasem találták meg.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés