hirdetés
hirdetés

Katalizátor

Se perc alatt hoztak létre szén-dioxidból etanolt

A tudósok abban bíztak, hogy egyszer – ha egyáltalán – legalább is sok lépésben tudják majd teljesíteni a feladatot.

hirdetés

A tudománytörténet dúskál az olyan esetekben, amikor a kutatók valamit kerestek, ám idő közben – mintegy melléktermékként – a hajsza tárgyának egy sokkal jobb variácójára bukkantak.

Hétfőn a Tennessee-i Oak Ridge National Laboratory munkatársai például bejelentették, hogy akaratlanul hihetetlen felfedezést tettek, amikor is egy olyan módszert találtak, amellyel egyetlen katalizátor segítségével lehet szén-dioxidból közvetlenül etanolt előállítani.

A csapat már egyébként is ilyen transzformációs folyamatokat hajkurászott, ám meg voltak győződve arról, hogy az átalakításhoz sok lépés és sok katalizátor szükséges.

Tévedtek.

A rendszer meglepően egyszerű. A tudósok először egy bizonyos szilikon felületen nanoméretű szén- és réztüskékből egy miniatűr láncolatot hoztak létre. Mindegyik tüske tetejére egy nitrogén nanocseppet helyeztek. Némi szén-dioxidnak és elektromos töltésnek kitéve ez a katalizátor egy komplex láncreakciót indított el, amely tulajdonképpen megfordítja az égési folyamatot, és a gázt folyékony etanollá alakítja át. A katalizátor parányi méretei miatt ráadásul láthatóan nem voltak mellékreakciók, és ezért az etanol meglehetősen tiszta volt.

Fotó: YouTube

Már akkor generátorokban is fel lehetett volna használni.

Mi több, az egész reakció szobahőmérsékleten ment végbe.

Amennyiben a technológiát kereskedelmi vagy állami célból üzemi méretekben is alkalmazni lehetne, a Tesláéhoz hasonló akkumulátorokéval szemben is életképes alternatívát jelenthetne. Ahelyett, hogy a megújuló erőforrások által termelt többletenergiából származó áramot akkumulátorokon raktároznánk el, inkább etanollá alakíthatnánk, hogy energiaéhség idején ezzel az anyaggal működtethessük a generátorokat. Az eljárás ráadásul szén-dioxid-semleges, mivel az etanol égéséből keletkezett gázt ismét felhasználná a katalitikus folyamat.

Nem tudni ugyanakkor, hogy ez a véletlen felfedezés, mikor növi majd ki a laboratórium falait.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés