hirdetés
hirdetés

Siker

Saját rakétájával lőtte ki saját rakétáját az USA

Örömükben a robbanáskor a teszt lebonyolítói majd kiugrottak a bőrükből a Pentagonban.

hirdetés

Az amerikai hadsereg a történetében először likvidált rakétával repülő interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). Szerencsére mind a kettő a sajátja volt, viszont a fejlemény óriási mérföldkövet jelent a növekvő észak-koreai fenyegetés ellen kidolgozott védelmi programban.

Amint az ismeretes, a haderő a Marshall-szigeteki Kwajalein Atollról indította el az ICBM-et, hogy aztán egy, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról kilőtt ellenrakétával megsemmisítse azt.

Forrás: Reuters TV

A Pentagon Rakétavédelmi Hivatalának közlése szerint ez volt az első teszt egy szimulált ICBM-mel szemben, és az akció sikere „elképesztő teljesítmény”.

„Ez a rendszer létfontosságú hazánk védelme szempontjából, és a teszt azt bizonyítja, hogy hatékony és kézzelfogható elrettentő eszközzel rendelkezünk egy nagyon is valós fenyegetéssel szemben" – állította egy közleményben Jim Syring altengernagy, a hatóság igazgatója.

Koránt sem volt garantált a siker, de a Pentagon még az esemény előtt mindenkit megnyugtatott, hogy az USA még számos egyéb eszközzel rendelkezik egy esetleges észak-koreai lövedék likvidálásához.

„Ez egy eleme annak a szélesebb rakétavédelmi stratégiának, amelyet a lehetséges fenyegetések ellen bevethetünk” – mondta riportereknek Capt Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

Felsülés esetén csak fokozódtak volna a kételyek, hogy a programot továbbra is erőltetni kéne, mivel ez már eddig is 40 milliárd dollárba (nagyjából 11 ezermilliárd forint) fájt az Amerikai Egyesült Államoknak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Reuters)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés