Saját képernyőjükbe takaróznak az új iPhone-ok
Az OLED-kijelző ráadásul mélyebb feketét és világosabb színeket kínál az elődjeihez képest.

Bemutatta új mobiltelefonjait az Apple iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR néven. Cikkünkben főleg az első két típusra fogunk fókuszálni.

Az XS-ek rozsdamentes acél vázzal rendelkeznek, és három kivitelben (arany, ezüst, szürke), illetve két méretben fognak felkapaszkodni a boltok polcaira.

Két méter mélységig 30 percig vízállóak.

Az iPhone XS 5,8 hüvelykes képernyője kiterjedtebb az iPhone 8 Plus 5.5 hüvelykes kijelzőjénél, ám mivel a telefon teljes előlapját lefedi (edge-to-edge kialakítás), így maga a készülék kisebb az iPhone 8 Plus-nál. Az iPhone XS Max nevezetű éllovas edge-to-edge kijelzője 6,5 hüvelykes, szóval egymagában akkora, mint egy teljes iPhone 8 Plus. Nem mellékesen a tavalyi iPhone X-hez hasonlóan OLED képernyőkről beszélünk, melyek a korábbi típusok hagyományos háttérvilágítású LCD kijelzőinél mélyebb feketével és világosabb színekkel örvendeztetik meg a felhasználót.


Az iPhone XS agya az Apple „A12 Bionic" nevű, 6 magos processzorral, 4 magos grafikai processzorral, és egy 8 magos gépi tanulásért felelős „alchippel” megpakolt, 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő rendszerchipje. A gépi tanulásért felelős egysége az arcfelismeréshez hasonló, mesterségesintelligencia-igényes feladatok megkönnyítését szolgája.

Az iPhone XS elülső és hátlapi kamerái új szenzorokkal gazdagodtak, ám a legtöbb hozzájuk kapcsolódó fejlesztést az Apple az A12 chipjén ejtette meg. Ide tartozik például a Smart HDR funkció, amely a kamera számára lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomásra csaknem egy tucat különböző beállítású fényképet készítsen, hogy aztán ezekeket összefűzve egyetlen kiemelkedő minőségű fotót hozzon létre belőlük. Ez nem egy új képesség, de itt a munkát teljes egészében a chip és a szoftver végzi el.

Az Apple frissíti a kamera Portrait Mode képességét is, amely szoftvert és képfeldolgozást alkalmaz, hogy a rögzítésük után is módosítani lehessen a fotók mélységélességet (azaz, hogy mennyire legyen homályos a háttér a kép fókuszában elhelyezkedő személyhez képest).