hirdetés
hirdetés

Energiatakarékosság

Saját hőjével táplálkozik az MIT új lámpája

A bostoni kutatók találmánya a hagyományos villanykörték barátságosabb fényével párosítja a LED égők energiahatékonyságát.

hirdetés

Pillanatnyilag úgy tűnhet, hogy a jövőben lakásunkat, autónkat, irodánkat, a járdát (stb.) LED lámpákkal fogjuk megvilágítani. Bár ezek a hagyományos lámpakörtéknél drágábbak, ám sokkal energiahatékonyabbak náluk. A helyzetet még tovább bonyolítva gyakran a LED égők rovására írják, hogy esztétikai szempontból kissé ridegebb fényt bocsátanak ki magukból.

Vajon ez azt jelenti, hogy a „bensőséges megvilágítást” fel kell áldoznunk az energiatakarékosság oltárán? Ha az MIT kutatóin múlik, nincs ok az aggodalomra! Amint az egy, a Nature Nanotechnology-ban publikált értekezésből „előviláglik”, a tudósok megalkották az izzólámpát, amely képes az általa megtermelt hőt elfogyasztani. Az égő ennél fogva bizonyos szempontból saját magát is ellátja energiával, és mint ilyen, a hagyományos izzólámpáknál kevesebb erőforrást igényel.

Az új találmány prototípusa (Forrás: MIT)

A technológia egyébként érdekes módon a régivel nagyjából azonos. A különbség annyi, hogy az égőt újfajta kristályszűrővel veszik körül, amely ugyan a fényt átereszti, ám a sugárzás infravörös hullámhosszait visszaveri az izzószál felé. Ez utóbbi a hullámhosszakat elnyelve ismét fényt bocsát ki magából, és a ciklus elölről elkezdődik.

Az egyelőre a koncepcióhatékonyság bizonyításának fázisában leledző projekt sokáig még biztosan nem fog termőre fordulni a kiskereskedelemben. A tudósok mindamellett optimisták, mondván, hogy az elgondolás pillanatnyilag a LED lámpákéval és a fénycsövekével egyező hatékonyságot látszik felmutatni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Übergizmo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés