hirdetés
hirdetés

Városlakó

Saját gyártású pohárral zöldítik a fesztiválokat

A fesztiválok hulladékának akár 60-70 százalékát is eléri az eldobható műanyag poharak aránya, erre a problémára keresett és a tapasztalatok alapján talált is megoldást a hazai Hanaplast. Az ÚjraPohár kizárólagos hazai gyártója – összefogva a Zöldövezet Társulással – a mosható, betétdíjas fesztiválpoharakkal az itthon még gyerekcipőben járó zöld szemléletben trendfordulót hozott.

hirdetés

„Évekkel ezelőtt egy szórakozóhelyet üzemeltettem Zalaegerszegen és mindenképpen le szerettem volna cserélni az eldobható műanyagpoharakat betétdíjasra, ráadásul az ismertségi körömben is mutatkozott igény erre. Külföldön – főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában – sok helyen láttam már ilyet koncert helyszíneken, sport és egyéb rendezvényeken, először talán 10-11 éve.

Rengeteg utánajárás és kutatás után arra jutottam, hogy érdemes lenne belevágni ezek gyártásába, mivel nem találtam hazai beszállítót elérhető áron. Akkor már 12 éve dolgoztam a műanyagiparban szerszám tervezőként, tehát minden adott volt az induláshoz, így 2012-ben belevágtam” – mesél a kezdetekről Hanisch András, a Hanaplast gyártási vezetője.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A szisztéma a következő: a poharakat betétdíjas rendszerben használják, a fogyasztó fizet a pohárért, amit később visszaválthat. A visszaváltott poharakat vendéglátóipari mosóberendezésekben tisztítják. A mosás ugyanolyan körülmények között zajlik, mint az üvegpoharaknál. Akár kézzel, akár géppel végzik azt, több száz mosást kibír a pohár, és a tetszés szerint a pohárra nyomott grafika is. Az összegyűlt, megrongálódott, elhasználódott poharakat a cég visszaszállítja, újra pohár készül belőle. A vissza nem váltott poharakat a vendégek általában hazaviszik, és a tapasztalok alapján akár több évig is funkcionál még akár pohárként, akár másként. „Számos esetben növényi palántákat ültetnek bele, amivel már én is többször találkoztam. Eldobni nem igen szokták, hiszen a betétdíj elegendő „késztetést” ad, hogy visszaváltsák a legközelebb eső pultnál.

A poharak sajnos nem lebomlóak, ezért is igyekszünk a már nem használt poharakat újra felhasználni a gyártás folyamán. A betétdíjas rendszer igazi haszna mindig az adott rendezvényen érezhető, mivel hatalmas mennyiségű műanyag hulladékot vált ki, és a poharak hosszútávon tartós reklámfelületként szolgálnak tovább. Nem beszélve a betétdíjból befolyt összegről” – mondja Hanisch András.

Bérgyártásban

A betétdíjas műanyagpoharak alapanyaga egy hazai gyártású, élelmiszeripari 100 százalékban újrahasznosítható polipropilén, amit a kezdetekkor még a TVK (Tiszai Vegyi Kombinát) gyártott. A cégnek, azóta több tulajdonosa is volt, jelenleg a Mol csoport tagja. A színes poharakhoz használt mesterkeverékeket – színező anyagokat – a Plasticolor gyártja és fejleszti ki a Hanaplast igényei szerint.

A gyártás fröccsöntéssel béröntésben készül két győri műanyag fröccsöntő üzemben, 3 db saját gyártású fröccsszerszámmal. A sérült, visszaváltott poharakat begyűjtik, ledarálják, regranuláltatják és 20 százalékban hozzákeverik az újonnan készülő poharakhoz, így teljesen hulladékmentes marad a rendezvény, amely ezeket a poharakat használja.

Az emblémázást körszita géppel végzik a Hanaplast zalaegerszegi üzemében, és itt csomagolják újrahasznosított, korábban az élelmiszeriparban használt kartonokba, ezt követően szállítják a megrendelőkhöz.

Idén áttörés történt

A szakember azt mondja, ez a szemlélet itthon még pár éve is gyerekcipőben járt, úgy látja, hogy az idei év igazi áttörés a szemléletváltásban. A korábbihoz képest többszörösére nőtt a megkeresések száma. Sokan a mosás miatt tartanak a rendszer bevezetésétől, de ahol tudnak, szakmai tanácsokkal segítenek az érdeklődőknek, nagyobb rendezvényeken, főként fesztiválokon pedig a mosást is elvállalják egy kitelepített mosó berendezéssel.

Színválaszték (Forrás: ÚjraPohár)
Színválaszték (Forrás: ÚjraPohár)

A pohár gyártásán kívül most éppen ezért olyan automata mosóberendezés kifejlesztésén is dolgoznak, amivel hatékonyan ki lehet szolgálni egy akár 50 000 fős rendezvényt a higiéniai és egyéb feltételeknek megfelelően. Egy újabb trend is elindult, ami a PLA, azaz kukoricakeményítő alapanyagú evőeszközök, poharak használatát részesíti előnyben.

„Ez is jó megoldás a hulladék csökkentésére, hiszen növényi alapanyagból készült termékekről van szó, amik ipari körülmények közt komposztálhatók. Jelenleg viszont ennek az infrastruktúrája még nincs teljesen kiépülve sem itthon, sem globálisan, ezért ezek az evőeszközök, poharak is nagyrészt a kukában végzik. Ez hosszútávon jelent majd megoldást a problémára. És ellenben a repohárral, ezek egyszer használatos dolgok, élettartamuk csekély.

Itt van jelen az ÚjraPohár
Ördögkatlan Fesztivál 
Rockmaraton 
Kolorado Fesztivál 
Vylan Pincészet 
Fishing on Orfű Fesztivál 
Citymatiné 
Fellini Római Kultúrbisztró/Kabin 
Instant/Fogas 
Food Truck Show
Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[225103] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés