Rugalmas OLED-kijelzők hajból
Ausztráliai tudósok a fodrászatok működésének melléktermékéből tudnak kisebb elektronikai eszközök számára kijelzőt készíteni.

Az ausztráliai Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) kutatói kitalálták, miként lehetne az emberi hajból OLED kijelzőt alkotni.

A kísérletekhez egy brisbane-i borbély bocsátotta rendelkezésükre az alapanyagot.

A haj gazdag szén- és nitrogénforrás, és így elektrolumineszcens részecskék előállításához remekül fel lehet használni. A tudósok először 240 Celsius-fokon elégették a fürtöket, és így mikroszkopikus szén- és nitrogéntartalmú részecskéket hoztak létre.  A mérnökök ezt követően szén-nanogömbökké alakították át az anyagot. Miután egy polimeren szétszórták őket, a nanogömbök „nanoszigetekké” álltak össze. Némi feszültség alkalmazásával a nanogömbök elkezdtek kék fényt kibocsátani magukból.

A kutatók elismerik, ez a sugár nem különösebben fényes, de kicsi képernyőkön remek potenciállal kecsegtet.

Az alkalmazás tekintetében jelen esetben nem televíziókra, számítógépekre vagy okostelefonokra kell gondolni. A technológia a puszta információ kijelzésére rendeltetett, passzív eszközökön, vagy különböző gépek (pl. víztisztító berendezések) biztonsági szenzoraiban az aktuális állapotot megjelenítő lámpákban azonban kitűnő szolgálatot teljesíthet.