Roverszenzor-tervező pályázatot hirdetett a NASA
Az érzékelőnek a Vénuszon uralkodó, kíméletlen viszonyok között is működőképesnek kell maradnia.

A Mars után immár a Vénuszra is rovert szeretne küldeni a NASA. A cél értelemszerűen az, hogy a hivatal egy kicsit közelebbről is megismerje a bolygót. Mindezidáig azért nem került sor a küldetésre, mert az égitesten finoman szólva könyörtelen viszonyok uralkodnak. A Vénusz felületén általában nagyjából 450 °C körül alakul a hőmérséklet, illetve a Földnél 90-szer nagyobb nyomás nehezedik rá.

A bolygó atmoszférája akár egy atomtengeralattjárót is könnyedén kilapítana.

A NASA célja most egy olyan, akadályelkerülésre szakosított érzékelő kifejlesztése, amely nem megy másodpercek alatt tönkre, ha a bolygó felszínének közelébe kerül. E törekvés komolyságát jelzi, hogy az űrügynökség meghirdetett egy roverszenzor-tervező pályázatot, amelyen a világon bárki részt vehet. A részvételhez még csak előképzettségre sincs szükség.

A NASA olyan érzékelőt keres, amely nem elektronikus rendszerre hagyatkozik, mivel a jelenleg létező, legmodernebb, hasonló megoldások is már 120 °C-on felmondják a szolgálatot. Az eszköznek képesnek kell lennie úgy irányítani a rovert, hogy a jármű a nagyobb szikláktól, résektől, illetve a túl meredek lejtőktől egyaránt biztonságos távolságban tartsa magát.

A Vénusz alapvetően a Föld testvérbolygója, amely az univerzum történelmének valamelyik pontján lakhatatlanná vált. A szakemberek úgy vélik, hogy az égitest tanulmányozása saját bolygónk klímájának mélyrehatóbb megértésében is segítséget nyújthat.