Robottintahal a mélyvízi élővilág felderítéséhez
A Kaliforniai Egyetem mérnökei vízsugármeghajtású mesterséges kalmárt hoztak létre a tenger alatti ökoszisztéma kíméletesebb felfedezéséhez.

A Kaliforniai Egyetem mérnökei robottintahalat teremtettek a tengeri élővilág kíméletes(ebb) feltárásához.

A lágy robotok a merev társaikhoz képest a víz alatti ökoszisztémákban elméletileg kisebb rombolást tudnak elvégezni. Néhány 3D nyomtatással és lézervágással előállított merev alkatrész mellett a kutatók ezért használtak fel főleg puha anyagokat (például akrilpolimert) a kreatúra megépítéséhez.

A csapat az igazi tintahal sugárhajtású mechanizmusából merített inspirációt a robot mozgatásához.

A folyamat úgy néz ki, hogy az eszköz először megszívja magát vízzel, és e közben némi elasztikus energiát is eltárol magában. Ezt követően a műkalmár a testét összehúzza, amivel ezt az energiát felszabadítja, és a kilövellő vízsugárral hajtja magát előre.

Fúvókáinak mozgatásával a teremtmény az utazás irányát bármikor könnyen megváltoztathatja.

A mérnökök azt állítják, hogy a robot óránként fél mérföldet tud megtenni, vagyis a legtöbb puha robotnál gyorsabban képes előre haladni.

A mechanikus tintahal egy vízhatlan rekesszel is rendelkezik – ide lehet beszerelni az igényelt adatok rögzítéséhez elengedhetetlen kamerát vagy szenzorokat.

„Lényegében újrateremtettük azokat a legfontosabb jellemzőket, amelyeket a tintahalak a nagy sebességű úszáshoz alkalmaznak – mondta Michael T. Tolley, a Kaliforniai Egyetem gépészeti és repüléstechnikai tanszékének professzora, valamint a robot bemutató tanulmány egyik vezető szerzője. – Ez az első kábellel nem összekötött robot, amely a tintahalhoz hasonlóan a gyors mozgáshoz sugárimpulzusokat képes generálni, és ezeket a sugárimpulzusokat a teste alakjának megváltoztatásával képes létrehozni.” – tette hozzá a szakember.