Kun Zsuzsanna 2021. október 19. 11:17
Robotok, amelyek értik a szerszámgépek nyelvét
G01, G02, G40, G90 vagy G91 – ismerős kódok a CNC-vezérelt szerszámgépek programozásából. A G-kódos parancsmegadás olyan, mint az angol nyelv a nyaraláson: segít megtalálni a közös nevezőt szinte a világ bármely pontján, és az egyetemes érvényességnek köszönhetően viszonylag könnyen elkerülhetjük a félreértéseket. Ilyenek a G-kódok is a szerszámgépek programozásakor.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb üzemben a szerszámgépeken dolgozó munkatársak rendelkeznek legalább alapszintű G-kód ismeretekkel, olyan közös alapnak tekinthetjük ezt a programozási nyelvet, amire bátran építkezhetünk. Épp ezért terjed az utóbbi években dinamikusan a robotgyártók körében is ennek a nyelvnek az alkalmazása. Ezzel együtt pedig nemcsak a programozási lehetőségek egyszerűsödnek, hanem a robotok képessé válnak arra is, hogy átvegyék egyes szerszámgépek feladatkörét bizonyos megmunkálási folyamatokban.

G00 // Közös nevező

Ha a sorok előtt ott szerepel az a bizonyos N betű a megfelelő számokkal, sokkal egyértelműbb, hogy mit is akarunk mondani. A pozicionálási és forgácsolási paraméterekre vonatkozó utasítások kristálytiszták, és a legtöbb elterjedt vezérlőtípus esetén még vitára sincs okunk: mind ugyanazt értjük alatta.

Ezt a nyelvet pedig már nemcsak a marási, esztergálási vagy például fúrási műveletek esetén alkalmazhatjuk. A legtöbb vezető robotgyártó kínálatában elérhető olyan vezérlési lehetőség, amely lehetővé teszi az ipari robotkarok G-kódok alapján történő programozását.

Ez pedig több okból is kiváló lehetőség: egyrészt nincs szükség újabb programozási nyelv megtanulására és újabb vezérlő alkalmazásának bevezetésére. Másrészt, a szerszámgépekkel együttműködő robotok akár az arra alkalmas CAD- és CAM-szoftverek segítségével is programozhatók. Tekintettel arra, hogy a manuális G-kódos programozás a gépek vezérlése esetén is egyre kevésbé jellemző a termelésben, nagy szükség van arra, hogy kihasználhassuk a modern gépészeti informatika nyújtotta lehetőségeket a robotok programozása terén.

A FANUC QSSR lehetőséget teremt a termelés gyors és egyszerű összekapcsolására egyetlen platformon


Habár a robotvezérlések is egyre inkább rezonálnak a felhasználói igényekkel, intuitívak és könnyen kezelhetők, azért mégiscsak arról van szó, hogy legalább két nyelvet kell egyszerre és folyamatosan beszélnünk. Ha van lehetőségünk ezt egyre szorítani, egyértelmű, hogy az egyszerűségre törekszünk.

M00 // Kooperáció

A gépkiszolgáló robotok célja, hogy olyan feladatokban tehermentesítsék a dolgozókat, ahol az emberek veszélyben lehetnek, vagy túl nehéz munkakörülmények között kellene dolgozniuk. A gépek rakodása, a munkadarabok cserélése pont ilyen feladatkör, hiszen sok esetben nagy tömegű és méretű alkatrészek megmunkálását végzik a gépek. Az ilyen műveletek során kimondottan nagy szükség van arra, hogy a robotok és a gépek jól kommunikáljanak egymással – vagy legalábbis összehangoltan mozogjanak, ezzel elkerülve az ütközéseket és a baleseteket.

Ám nemcsak gépek és robotok, hanem ipari robotok más robotokkal is dolgozhatnak együtt, ezzel pedig soktengelyes megmunkálások előtt nyílik meg a lehetőség. A Sinumerik vezérléssel és a Run MyRobot-rendszerekkel a Comau-val együttműködve olyan cellák is megvalósulhatnak, amelyekben nyolc tengely összehangolt munkája biztosítja a pontos és hatékony alkatrészgyártást. Az egyetlen korlátot az üzemben alkalmazott vezérlés típusa jelentheti – ehhez azonban már hozzászoktunk: némi rugalmasságot követel tőlünk a váltás.

Ráadásul további mérnöki szabadságot biztosít az a lehetőség is, amikor több robotcellát ugyanazzal az ipari robottal szolgálunk – így történik a megmunkálás a Maucher Formenbau GmbH üzemében is, ahol egy robot több cellában végzi a munkadarabok vízsugaras vágását.

Még jobban kihasználható gyártási idő, kevesebb a veszteség és hatékonyabb a munka

M98
Miért éri meg robotokat használni?

1. Gyorsabb rakodás – szimultán műveletekkel
2. Biztonságosabb anyagmozgatás – nincs sérülésveszély a nehéz és nagy munkadarabok miatt, illetve az emberek számára veszélyes munkakörnyezetben
3. Pontos pozicionálás – a jól megadott mozgásos utasítások végrehajtásával a robotok ismétlési pontossága kiváló
4. Folyamatos munkavégzés – a robotok mint gépek rendelkezésre állása kiváló, megfelelő rendszeres karbantartás mellett a váratlan leállások száma minimális
5. Költséghatékony automatizálási eszközök – a célgépekkel szemben szinte univerzálisak, könnyen átállíthatók, és megtérülésük rövid távon realizálható
M99

Bár a G-kódokkal nem kérhetünk italt egy kávézóban, szakmai körökben mégiscsak jól ismert közös nyelvünk ez. Most pedig, hogy egyre többen köszönthetünk robotkollégákat (vagy automatizált, mesterséges intelligenciát használó alkalmazásokat) a munkahelyeünkön, nem árt, ha nem csak tőlük várunk el némi alkalmazkodást. A szabadság viszont egyelőre a miénk, hogy megválasszuk, milyen nyelven is kívánunk kommunikálni velük az üzemben, a tervezőasztalnál vagy számítógépeinken keresztül.

M30