hirdetés
hirdetés

Robotika

Robothevenyésző apparátust alkotott az MIT

Sebtében állít elő igény szerint kialakított, működőképes robotokat a Massachusetts Institution of Technology szakemberei által megépített, egyik új, sokoldalú berendezés.

hirdetés

Az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) nevű műhelyének munkatársai létrehoztak egy rendszert, amely teljesen önállóan tud működő robotokat megalkotni.

A LaserFactory elnevezésű találmány központi eleme egy lézervágó, és alapvetően egy tervezőszoftver-csomag, valamint a megálmodott szerkezetek kivitelezésére szolgáló gép alkotják.

Forrás: MIT CSAIL

A programokban a felhasználók először egy könyvtárból saját igényeik szerint kiválogathatják a szerkezetek elektromos alkatrészeit, megrajzolhatják az eszközök áramköreit, egy kétdimenziós terveket kezelő szerkesztőprogramban a kialakításon elvégezhetik az utolsó finomhangolásokat, és végül a rendszer számára kiadhatják utasításba a robotok megvalósítását.

A lézervágó mellett a LaserFactory egy másik eszközt is tartalmaz az áramkörök kinyomtatásához és az elektromos alkatrészek elhelyezéséhez.

Ami a gyártás menetét illeti, a berendezés először kivágja a robot alakját, felviszi az ezüst áramköröket, lefekteti a komponenseket, lézeres forrasztással rögzíti az áramköröket, és már életre is lehet kelteni az újsütetű kreatúrát.

Ahogy az a CSAIL videójából kiderül, a robotok (jelen esetben egy drón) a megszületésük után azonnal működésbe hozhatók.

Az MIT új rendszerének szó szerint életmentő szerepe lehet, ha például egy kutató-mentő akcióhoz, vagy kézbesítésekhez rövid idő alatt kell rengeteg drónt előállítani. A LaserFactory ezen felül, például az egyes elektronikus szerkezetek (pl. hordható eszközök) prototípusainak elkészítéséhez tervezők és gyártók számára is praktikus lehet.

Az MIT szakemberei a találmányukat egyelőre még csiszolgatják, hogy például a kinyomtatott áramkörök megbízhatóságának javításával a LaserFactory-t még összetettebb szerkezetek előállítására is fel tudják majd használni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[266890] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés