Robotméhekkel manipulálják a valódiak viselkedését
A műlények gond nélkül tudnak asszimilálódni a természetes kolóniákba.

Májusban lezárult egy FOCAS (Fundamentals of Collective Adaptive Systems vagyis a Kollektív Adaptív Rendszerek Alapjai) nevű európai projekt. A kutatás célja a társas állatok kommunikációs módszereinek tanulmányozása volt. A cél elérése érdekében a tudósok a természetes megfelelőikhez hasonló robotméhek és zebrahalak kész rajait hozták létre, amelyekkel észrevétlenül nyertek betekintést az élőlények közösségeinek mindennapjaiba. A mézelő méhek kolóniájának kaptárelméjébe szervesülve a kis mesterséges rovarrajokkal még arra is képesek lehetnek, hogy a kihalás szélén táncoló közösségeket az adaptáció és így a túlélés felé terelgessék.

A műlények hosszú évek rajrobotikai kutatásainak eredményei.

A tudósoknak nem csupán a valóságos teremtmények mozgását élethűen mímelő gépkreatúrákra volt szükségük; egy olyan mechanikus csapatot kellett megteremteniük, amely saját bejáratú kollektív tudattal rendelkezik. A seregnek egységként kellett mozognia, viselkednie és tanulnia is.

A Grazi Egyetem mérnökei a valódi méhek lekopírozásához mesterséges intelligenciát alkalmaztak a robotok viselkedésének kidolgozásához.

Hogy világosan fogalmazzunk; a szakemberek robotkémeket alkottak. Olyan fejlett szintetikus titkosszolgákra vágytak, amelyeket a valódi méhek társadalma befogad, a tagjai szóba állnak velük, sőt, még követni is hajlandók őket. Miután a jövevények beléptek a közösségbe, és kellően hosszú ideg a „házigazdákkal” összhangban éltek, asszimilálódtak.

Bár hivatalosan állatfajokat megóvó kezdeményezések elindítására egyelőre nem került sor, a szakértők munkája bebizonyította, hogy a valódi és a robotméhek jól megférnek egymás mellett, és hogy a bennfentes perspektíva sokat segíthet megérteni, mely környezeti tényezők jelentik a legnagyobb nyomást a naturális rovarkolóniákra.