Robotikus extra hüvelykujjal könnyebb az élet?
Angliai kísérletek alapján az emberi agy kellő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy egy robotikus „extra hüvelykujjat” is használatba vegyen.

A University College London tudósainak tanulmánya keretében 36 (jobbkezes) ember jobb kézfejéhez csatolták a mesterséges, járulékos testrészt.

A felhasználók a nagylábujjaikhoz rögzített szenzorokon keresztül „vehették kézbe” a harmadik hüvelykujj irányítását. Mindezt a bokájukra, illetve a csuklójukra erősített eszközök közötti vezeték nélküli kommunikáció tette lehetővé. Újdonsült műnyúlványaikat a résztvevők a lábujjaik mozgatásával tudták mobilizálni (például behajlítani).

A tudósok arra kérték az önkénteseket, hogy laboratóriumi és hétköznapi környezetben öt napig viseljék, illetve használják a szerkezeteket.

A robot hüvelykujj alkalmazása számos területen kimondottan célszerűnek bizonyult.

A projekt résztvevői a pszeudotestrész használatával például egyszerre voltak képesek ugyanazzal a kézzel a levegőben tartani egy csészét és megkeverni benne a kávét. A robotikus eszköz azt is lehetővé tette, hogy könyvolvasáskor azzal a kezükkel lapozzanak, amelyikkel pillanatnyilag a kezükben tartják a művet.

A kutatók közvetlenül a kísérlet előtt és után, majd pedig egy héttel később három MRI-vizsgálatot is elvégeztek a tesztalanyokon mind annak kiderítéséhez, hogy a kisebb anatómiai kiegészítés milyen hatást gyakorol az elméjükre. Az eredmények szerint, ugyan a résztvevők képzete a saját ujjaikról a tesztet követően valamelyest uniformizálódott (vagyis az elméjük úgy érzékelte, hogy sokkal jobban hasonlítanak egymáshoz, mint a kísérletek előtt), ez a koncepció idővel halványodni kezdett a tudatukban.

Forrás: Dani Clode