hirdetés
hirdetés

Mély tanulás

Robotikai áttörésekhez nyitott új labort az Nvidia

Egyik fő projektjük egy, a konyhában is remekül elboldoguló robot kifejlesztése.

hirdetés

Új labort nyitott úttörő robotikai projektjeinek kiteljesítéséhez az Nvidia. A Washingtoni Egyetem ötven kutatója és diákja fog dolgozni a fejlesztőközpontban.

A robotok vezérlésének és érzékelésének, a számítógépes látásnak, az ember és robot közötti interakciónak, illetve a mély tanulásnak szakértőiből verbuvált csapat feladata éppenséggel nem elhanyagolható jelentőségű. A küldetésük többek között az lesz, hogy elősegítse a humán munkaerővel mind kifinomultabban együttműködő robotok új generációjának megszületését.

A tudományos műhely legfontosabb projektjei között szerepel egy, az Nvidia Jetson platformjára és Titan videókártyáira épülő konyhai segédrobot létrehozása. A berendezés mély tanulást alkalmaz az egyes objektumok detektálásához és a mozgásuk nyomon követéséhez. Munka közben a működési helyszínéről előzetesen elkészített és vele megismertetett térkép nélkül is pompásan elboldogul, és azonnal alkalmazkodni tud a környezetében bekövetkező hirtelen változásokhoz.

Forrás: Nvidia

Dieter Fox, az egység vezetője szerint a konyha a szüntelenül változó természete miatt ideális helyszín lehet a technológia teszteléséhez.

Végül is, ha egy tucat koszos serpenyőt vagy más konyha eszközt, illetve élelmiszert kezelni tud, valószínűleg egyéb bonyolultabb kondíciók között is állni tudja majd a sarat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés