Zamaróczy Ádám 2020. november 25. 13:40
Robotgiliszta talajelemzéshez
A mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan mozgó gépcsúszómászókat fejlesztenek a Cornell Egyetem tudósai.

Robot földigiliszták kifejlesztésén dolgoznak a Cornell Egyetem tudósai. A 30,5 és 61 centiméter közötti hosszúságú teremtmények feladata a mezőgazdasági területek talajának analizálása lesz.

A mechanikus kreatúrák egy speciális fúrófejjel törnek maguknak utat a termőföldben, és a „hagyományos” gilisztákhoz hasonlóan, perisztaltikus mozgással nyomulnak előre az így kialakított alagútban. A kutatók a vájatfúrás közben tett erőfeszítések nagyságából következtethetnek a talaj sűrűségére. Szenzorjaiknak köszönhetően a szerkezetek mozgás közben a termőföld hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásait is nyomon tudják követni.

 
A robotokba integrált száloptikai kábelekkel a növények gyökereit is könnyebben meg lehetne vizsgálni, illetve a mikroorganizmusok aktivitását és a gyökerekből felszabaduló szénvegyületek szintjét is egyszerűbb lenne felderíteni.

Minthogy a rádióhullámok csak nehezen jutnak át a talajon, munka közben a robotok egy fedélzeti adatrögzítőre mentenék el a beszerzett információkat, a szakemberek csak a „küldetést” követően kezdhetnének neki az analízisnek. A feldolgozott adatok jelentős segítséget nyújthatnának a terméshozamok előrejelzéséhez, a termények ellenállóképességének felméréséhez, illetve a klímaváltozásra adott növényi reakciók vizsgálatához is.

A tervek szerint a fejlesztők első körben kukoricatáblákon fogják terepi körülmények között is próbára tenni a robotokat.