Robot bányászokat küldhet a Holdra az ESA
Az Európai Űrügynökség fel szeretné mérni, hogy az égitest mennyire lehet alkalmas bázis a jövő űrbéli küldetésekhez.

A holdfelszíni bányászat elősegítheti a jövő űrbéli küldetéseinek végrehajtását. Nem csoda hát, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) egy robotikus misszió keretében a Föld körül keringő égitesten már 2025-ben nekivághat az alapanyag-kitermelési technológiák tesztelgetésének.

A szervezet már meg is bízott egy ArianeGroup nevű vállalatot a misszió teljesítéséhez szükséges rakéta kifejlesztésével.

A személyzet nélküli küldetéssel azt kívánják felmérni, hogy milyen erőforrásokat lehet kinyerni a Hold felszínén képződött és gyakorlatilag a teljes égitestet beborító, regolitnak nevezett törmelékből. Egy átlagosan 3,65 méter mély, külső rétegről beszélünk. A tudósok abban reménykednek, hogy a regolit kiváló építőanyag, és hogy sok vizet tartalmaz. A víz jelenléte nem csak szomjoltáshoz, és a légzéshez szükséges oxigén előállításához lenne elengedhetetlen – a folyadék a rakéták meghajtásához szükséges üzemanyagként is szolgálhatna.  

Azért lenne jó, ha a robotizált bányamunka már az emberek megérkezése előtt megkezdődne, mert így némi kitermelt alapanyag már készenlétben várná őket, amikor a Holdra ismét leteszik a lábuk.