hirdetés
hirdetés

Segédrobot

Robot a mozgássérültek megsegítéséhez

A Toyota által kifejlesztett android akár a lebénult emberek életminőségét is radikálisan feljavíthatja.

hirdetés

A Toyota már évek óta ráállt a személyi segédrobotok kifejlesztésére. A cég most egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozza őket, amikor is egyiküket Észak-Amerikában immár privát környezetben is próbára tette.

A Human Support Robot (HSR) rendeltetése, hogy az idős és testi fogyatékkal élő emberek otthoni életét megkönnyítse. Leghasznosabb tulajdonsága, hogy a tárgyakat a felhasználójához oda tudja hozni, úgy általában képes a cipelésre, és az egyes objektumokat is képes felvenni a földről. Mechanikus karja a palackokhoz, tollakhoz és TV távirányítókhoz hasonló tárgyakat, a tapadókorongja pedig például a könnyű papírlapokat és pirulákat tudja magához ragadni. A HSR kinyitja az ajtókat, illetve igény szerint elhúzza a függönyöket is. Kerekeken gördülő, teleszkópos felépítésű testét videokamerás érzékelők segítik a navigációban.

HSR (Forrás: Digitaltrends)

A robotot tablettel vagy okostelefonnal lehet működtetni. A robot kameráin keresztül beérkező videón csak rá kell tapintani a megszerezni kívánt tárgyra. Videohívásokra is lehetőség nyílik, ami azt jelenti, hogy a családtagok és az ápolók távoli helyszínről is mindig be tudnak jelentkezni.

A legújabb HSR-tesztet Észak-Amerikában a US Army Rangers veteránja, Romy Camargo segítségével végezték el, aki egy afganisztáni csatában megsérült, és nyak alatt lebénult. Ez volt az első alkalom, hogy a technológiát laboratóriumi környezeten kívül tesztelték, méghozzá egy olyan emberen, akinek potenciálisan szüksége lehet rá.

„Amikor kinyitották a dobozt, és megláttam a robotot, úgy gondoltam, hogy megnyitottuk a fogyatékkal élőket kisegítő robotok legújabb fejezetét – mondta Camargo. – Gyakorlatilag [úgy éreztem], hogy meg fogjuk változtatni a világot."

A HSR legkézenfekvőbb rendeltetése a mozgássérült emberek támogatása, ám nem lenne meglepő, ha életminőség-javítási céllal idővel az összes háztartásban megjelenne.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Techwell)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[208665] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés