Robbanásszerű méretnövekedés a 3D-nyomtatásban
Egy kaliforniai tudóscsapat új módszerével a 3D-nyomtatott objektumok méretét akár az előállításukat követően is fel lehet nagyítani. A növekedés arányát akár 4000 százalékra is fel lehet tornászni.

Speciális, térfogatnövelő anyagot fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem kutatói. A különleges habot 3D-nyomtatott tárgyak alapanyagaként lehet felhasználni, és az a „szuperképessége”, hogy a belőle előállított objektumok méretét utólag akár a negyvenszeresére is meg lehet növelni.

A csapat az elegy összeállításának első lépéseként kiválasztott egy monomert, amely az elvárt adottságokkal rendelkező gyantának ideális elsődleges építőköve lehet: végül a 2-hidroxietil-metakrilátra esett a választásuk. Ezt követően a térfogatnövelő adottság kiteljesítését lehetővé tevő optimális fotoiniciátor-koncentrációt és habosítószert is meg kellett találniuk. Ami az utóbbit illeti, több teszt után a szakemberek egy jobbára polisztirolszerű polimerekhez használt, nem hagyományos anyag mellett tették le a voksukat.

Miután sikerült kikeverni a megfelelő fotopolimer gyantát, a szakemberek az anyagból kinyomtattak néhány egyszerű architektúrájú tárgyat, és 200 °C-on legfeljebb tíz percig melegítették őket. A hőkezeléssel az objektumokat akár 4000 százalékkal is fel tudták nagyítani.

A kutatók úgy vélik, hogy a lebegést biztosító eszközök gyártásában, illetve például a repülő-, az energia- és az építőipar, valamint az orvosbiológia területén lehetne leginkább hasznát venni a technológiának.