Reverse 3D-nyomtatás csontimplantálumok gyártásához
Az elmúlt években hallhattunk már azokról az emberi szervezetbe ültethető implantátumokról, amelyek a csontszövet növekedését serkenthetik, illetve támogathatják. Az ilyen orvostechnikai eszközök célja, hogy a hiányzó szövetek pótlását támogassák – ezek gyártásához alkottak most a kutatók egy egyszerűbb és gyorsabb nyomtatási eljárást. 

Az ilyen, biokompatibilis implantátumok feladata, hogy egyfajta vázszerkezetként szolgáljanak a pótolni kívánt csont helyén. Gyakorlatilag állványok, amelyeket a természetesen fejlődő csontszövet benőhet a szervezetben. Fontos, hogy a szerkezetüket a valódi csontszövetről mintázták, mivel így teremthető meg a megfelelő funkcionalitás a csontok épüléséhez.

Ehhez a bonyolult kialakítású implantátumhoz pedig nem használhatunk akármilyen 3D-nyomtatási technológiát. A NEST3D (Negative Embodied Sacrificial Template 3D) nyomtatási technológia lényege, hogy első lépésként a kívánt szerkezet „negatívját” készítik el, mintegy öntőformát képezve a csontépítő elem számára. Az implantátum negatívját PVA-ból (polivinil-acetátból) formázzák meg ebben a fázisban. E feladat ellátására a hagyományos nyomtatófúvókák is képesek, így nincs szükség speciális berendezésre a művelethez.

A nyomtatás után a kész alkatrészt öntőformaként használják: biokompatibilis műanyagot töltenek a résbe, annak megszilárdulása után pedig vízzel oldják le róla az öntőformát. Ezzel igen bonyolult, más módon nem legyártható térszerkezettel rendelkező implantátum jön létre, amely már beültethető.

Az eljárás erőssége, hogy hagyományos 3D-nyomtatót használ egy ilyen bonyolult alkalmazásban – ezzel a gyártási költségek jelentősen csökkenhetnek. Így a kutatók további orvosi implantátumok előállításában is használhatónak tartják a technológiát.