Repülőrajt
A technológiai fejlődés mostanában energikusabb, mint valaha. Ez részben annak köszönhető, hogy a relatíve tapasztalatlan, ifjú cégek az innovatív ötleteik kivitelezéséhez szükséges induló tőkét – például a közösségi finanszírozás platformjainak segítségével – az eddigieknél könnyebben össze tudják gyűjteni. A startupok izgalmasabb termékei vagy megoldásai összességében ma már kisebb erőfeszítéssel jutnak el a piaci megmérettetésig, és így mi is nagyobb választékból szemezgethetünk.

Fényszórók

Az additív gyártás elterjedése jelentős veszélyt jelent a high-tech árucikkek piacán. Elég csak a megfelelő technológiával leszkennelni az egyes alkotóelemeket, és egy silányabb anyagból 3D-nyomtatással máris létre lehet hozni egy másolatot róluk. Mondanunk sem kell, hogy például a légi közlekedési eszközök területén mekkora kockázatot rejthetnek magukban ezek a replikák.

A termékek mozgásának figyelemmel kíséréséhez mindazonáltal a jelenleg rendelkezésre álló technológiák nem feltétlenül elégítik ki a cégek igényeit. Az RFID-chipek például némely alkalmazáshoz túl nagyok és drágák, a holografikus címkék pedig könnyen hamisíthatók.

A 2018-as alapítású Dust Identity módszerével, úgy látszik, ezek a hiányosságok kiküszöbölhetők.

Dust Identity

A koncepció szerint első lépésként a gyártók egy mikroszkopikus gyémánttöredékekkel (nanogyémántokkal) dúsított polimer anyagot permeteznek az árucikkekre. Amikor a polimer megköt, a gyémántdarabkák az aktuális pozíciójukban lemerevednek. Az így kialakult struktúra az esetlegessége és komplexitása miatt gyakorlatilag utánozhatatlan mintájú szórt fényt generál. Miután a rajzolat kikristályosodott, leszkennelik, és egy adatbázisba táplálják. A beolvasást gyakorlatilag egy mikroszkóplencse és egy kamera kombinációjával el lehet végezni. A terméket ezzel a motívummal az eddigieknél sokkal megbízhatóbb módon lehet nyomon követni. A látszat ellenére a módszer olcsó, méghozzá olyannyira, hogy az elektronikai és luxuscikkek, valamint a repülőgép-komponensek mellett a csomagolt élelmiszerek vagy a ruhaneműk kereskedelmében is praktikusnak bizonyulhat.

Sodródás

Egy 1, 2, illetve 3 dimenziós mérésekhez szerkesztett applikáció kiadásával indította el karrierjét egy Moasure nevű startup. A 2014-ben, Warwickben (Egyesült Királyság) alapított cég alkalmazásával a felhasználók a mobiltelefonjuk szenzorjaira támaszkodva végezhetnek térbeli méréseket. A 2-3 százalékos precizitással dolgozó Moasure App iOS-en és Androidon is pozitív fogadtatásra lelt. Az értékelések láttán az alkotó elhatározta, hogy magasabb sebességbe kapcsol, és 2018-ban piacra is dobta a maga Moasure ONE nevű készülékét.

Moasure

Az egy tenyérben megmarkolható, rendkívül pontos tehetetlenségi érzékelőkkel megpakolt szerkezet saját térbeli mozgása alapján 24 különféle típusú mérést tud elvégezni. Az eszköz igazi különlegessége a működési elvében rejlik. A Moasure ONE állítólag a rakétairányító rendszerekben használt mozgásmérés (motion measuring) technológiáját veszi igénybe saját térbeli helyváltoztatásának nyomon követéséhez.

Az eszköz kezelése egyszerű. A felhasználó a megmérendő terület kezdőpontján egy gombnyomással elindítja, a végpontján egy másikkal pedig befejezi vagy megszakítja a mérést. Egyszerű távolságmérés közben az se baj például, ha a felhasználó ide-oda tekereg, a légvonalbeli térköz meghatározása így is pontos lesz. Gyorsulásmérői, giroszkópjai és magnetométerei az eszköz számára a távolság-, szög-, szint-, terület-, kerület- és térfogatméréseket egyaránt lehetővé teszik.

(Értel)mezőgazdaság

Saját fejlesztésű, drónra szerelhető hiperspektrális kamerával próbál a gazdálkodók kedvében járni egy Gamaya nevű startup. A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) oldalhajtásaként 2015-ben alapított svájci székhelyű cég képalkotó eszköze állítólag többek között a távérzékelés és a gépi tanulás technológiáit és a termesztés tudományát ötvözi magában.

A különböző fiziológiával és tulajdonságokkal rendelkező növényekről a fény is változatos formában verődik vissza. Ez a minta ráadásul a növekedés, illetve a stresszorok térhódítása vagy visszahúzódása folyamán egyetlen termésen is folyamatosan módosulhat. A Gamaya hiperspektrális kamerájának feladata a növények által reflektált fény kielemzése. A cég szerint a szuperspektrális kamerák 4 színcsatornájával szemben az ő készülékük a látható és az infravörös spektrumon belül 40 színcsatornát képes rögzíteni.

Gamaya

Ami a működési elvet illeti, a szerkezet először a talaj megfelelő szegmenseiről felvételeket készít, majd pedig az applikációja segítségével a képeket gépi tanulással „információvá” alakítja. Ez úgy történik, hogy az adatbázisában eltárolt felvételekkel az újakat összehasonlítja, és a különféle állapotú területekhez a kondíciójuk alapján speciális árnyalatokat rendel. Az így kialakított színtérképen a piros jelölhet például talajhibás szekciókat, a kék fedetlen talajt, a fehér gyomokban gazdag területet, a zöld gyomoktól megtámadott terményt, a fekete pedig egészséges terményt. Az alkalmazás a talajban jelen levő vegyi anyagokat is azonosítani tudja.

Támasz a navigációhoz

Egy WeWalk nevű, fiatal török cég a hagyományos fehér botot „intelligenssé” varázsoló készüléket hozott létre vak emberek számára. A találmányt szintén WeWalknak hívják.

A fogantyú számos különleges funkcióval gazdagítja a szimpla botokat.

WeWalk

A szerkezetbe integrált ultrahangos érzékelő például rezgéssel értesíti a felhasználót, ha éppen egy derékmagasság fölött elhelyezkedő akadály – mondjuk egy lelógó faág – felé közeledik, de a földön heverő buktatók jelenlétéről is képes felvilágosítást nyújtani. Igény szerint az „okosnyél” akár még az úticéljukhoz is el tudja vezetni a látássérült embereket. Bluetooth-kapcsolaton keresztül a Google Térképek applikációval párosítva például a felhasználónak a szerkezet hangos instrukciókkal segíthet eljutni a desztinációjához. Ilyen módon a kiszolgáltatott, világtalan gyalogosoknak nem kell kézben tartaniuk a mobiltelefonjukat a navigációhoz, elég, ha a zsebükben hordják magukkal a készüléket. Egy későbbi frissítés után például az Uber vagy a Lyft szoftverének közvetítésével már akár fuvarrendelések leadására is lehetőség nyílik majd az eszközzel. Az egyes alkalmazások vezérlését az érintőképernyőkhöz hasonlóan egy úgynevezett érintőpaden (touchpad) lehet elvégezni. Feltalálói szerint a WeWalk giroszkópot, gyorsulásmérőt, iránytűt, vibrációs motorokat, mikroprocesszort, érintőpadet, mikrofont, hangszórót és Bluetooth Low Energy modult egyesít magában.

Kit vészek hányának

A 2019-ben alakult VR Tours Kft. által kínált 1,5 órás gyalogtúra visszarepít az időben, hogy részesei lehessünk Budapest és a budai Vár történelmét meghatározó eseményeknek, és átéljük mindazt, amiről korábban csak a történelemkönyvekben olvashattunk. A túra 7 történelmi koron keresztül kalauzol végig bennünket egészen a 13. századtól az 1956-os forradalomig. A résztvevők az egyes állomásokon a legmodernebb technikák által, virtuálisvalóság-szemüvegek közvetítésével, 360 fokos, 3 dimenziós videós animációk segítségével élhetik át a történelmi pillanatokat.

VR Tours

A programhoz a cég Oculus Go típusú, úgynevezett Standalone VR headseteket használ, amelyek saját tárhellyel és processzorral rendelkeznek. Ezek a készülékek 4K-minőségű videó lejátszására képesek. Külön applikációt kellett kifejleszteni ahhoz, hogy az eszközöket kültéren, akár 20-25 fő számára egy időben szinkronizáltan lehessen működtetni. A VR Tours Kft. mindehhez egy külső cég segítségét vette igénybe. Ahhoz, hogy az alkalmazás használható legyen, szükséges volt, hogy a VR headsetek és az őket kezelő tablet egy Wi-Fi-hálózaton legyen. A nehézséget az okozta, hogy az Oculus szemüvegen nem lehet preferált Wi-Fi-hálózatot beállítani, ami azt jelenti, hogy amint az eszköz egy az aktuálisnál erősebb nyílt hálózatot észlel, azonnal átcsatlakozik rá, és onnantól kezdve már nem lehet távolról vezérelni. A csapatnak végül sikerült egy olyan konfigurációt összeraknia, melynek eredményeként egy kellően erős, speciális frekvenciát használó hordozható hálózatot kaptak. A mobil rendszerrel már meg tudják akadályozni, hogy holmi út menti Wi-Fi-rendszerek a túra résztvevőit hébe-hóba kiragadják a virtuális történelem forgatagából.