Repülőgépszárny, gyógyulj meg!
Egy új öngyógyító anyag a levegőben javíthatja ki a repülőgép szárnyain keletkezett sérüléseket.

Bár a szélturbinákon vagy a repülőgépszárnyakon keletkező károsodások gyakran elkerülhetik az emberek figyelmét, ezek a hibák a későbbiekben igencsak súlyos problémákat okozhatnak. Az Egyesült Királyság kutatói éppen ezért most olyan anyaggal álltak elő, amelyet a gépek szárnyába építve ez utóbbi „végtag” rongálódás esetén képes a varasodó emberi sebek módjára meggyógyítani önmagát.

A működési elv a következő. A repülőgépek szárnyába kicsiny folyadékgömböket ágyaznak a mérnökök. Amennyiben a szárny megsérül, a defektus környékén található gömbök felszakadnak, és a bennük található, szénalapú folyadék megtölti az újkeletű sérülést. Legyen ugyan ez karcolás vagy egyéb károsodás, egy, a szárnyba épített, másik vegyi katalizátor a folyadék megszilárdításával begyógyítja a hibákat. (Egy hasonló módszert fejlesztenek egyébként a beton hibáinak kijavítására is.)

„Alapjában véve az összes, szénszálas kompozitokat használó iparág profitálhat [a találmányból]” – mondta Duncan Wass a Forbesnak. – „A piac fogyasztói végén ez a sportfelszereléseket, biciklivázakat (stb.) érintheti.”

A Forbes szerint ez a „stb.” a körömlakktól kezdve a mobiltelefonok képernyőéig igen sok dolgot jelenthet… ha majd a technológia ára is ésszerűbb regisztereket fog megütni. A bristoli csapat szerint (feltehetőleg emiatt) „az öngyógyító körömlakkra még várni kell”.