Repülőgép-üzemanyag polietilénből egy óra alatt
A világ leggyakrabban használt műanyagának gyors újrafeldolgozását lehetővé tevő technológiát ötöltek ki a Washingtoni Állami Egyetem tudósai.

A Washingtoni Állami Egyetemen kidolgozott, egyik új eljárással a bevásárlószatyroktól a samponos flakonokig a legkülönbözőbb tárgyakban jelenlevő polietilént akár egy óra alatt is át lehet alakítani egy bizonyos sugárhajtómű-üzemanyag komponenseivé.

Immár jól ismert tény, hogy magas hőmérsékleten, a megfelelő katalizátorral párosítva a műanyag olyan szénhidrogéneknek nevezett szerves vegyületekre bontható, amelyek akár hajtóanyagok alkotóelemei is lehetnek.

Az új módszerben rejlő legnagyobb innováció, hogy a segítségével ugyanez a procedúra a maga nemében alacsony hőmérsékleten és rendkívül gyorsan lezavarható. Folyamatosan finomhangolt környezeti tényezők mellett az amerikai kutatók számos különböző katalizátorral kísérleteztek az optimális metodológia megtalálásához.

A tesztek eredményei arra utaltak, hogy egy szénből, ruténiumból* és néhány általánosan használt oldószerből álló katalizátorral a polietilén mindössze egy óra alatt akár 90 százalékban is átlényegíthető sugármeghajtású repülők üzemanyagának komponenseivé. Mindezt ráadásul „csupán” 220 Celsius-fokon lehet elérni, ami azért nagy bravúr, mert a korábbi technikák keretében esetenként 500 Celsius-fokos forróság előidézésére is szükség lehetett a konverzióhoz.

Forrás: Washingtoni Állami Egyetem

Ha mindez nem volna elég, vizsgálódásaik alatt a szakértők azt is felfedezték, hogy némi változtatgatásokkal a metódusuk egyéb értékes termékek, például kenőanyagok alkotóelemeinek létrehozására is alkalmas. Az eltérő végeredmény eléréséhez csupán a hőmérséklet, a katalizátor mennyisége vagy a rendelkezésre álló időkeret módosítására volt szükség.

Összegezve, az egész felfedezés ideális hozadéka az lenne, ha a jövőben a nap mint nap keletkező műanyaghulladék hatalmas hányadát akár a legkülönbözőbb hasznos produktumokká is át lehetne alakítani. E célkitűzés globális léptékű teljesülése fenntarthatósági szempontból felbecsülhetetlen értékű előrelépést jelentene.


*egy ezüst színű fém