Repülő taxik lebegnek az Uber lelki szemei előtt
A NASA egyik tapasztalt szakértője segítségét is igénybe veszik a projekthez.

Az Uber hétfőn bejelentette, hogy Uber Elevate nevű, repülő taxis projektje megvalósításához Mark Moore, a NASA egykori mérnöke szakértelmét is segítségül hívja. Annak idején, még a NASA kötelékében Moore már sokat töprengett a rövid távú, városi közlekedésre tervezett, helikopterszerű járművek kivitelezhetőségén. Egy 2010-es írásában már részletesen be is mutatta a maga elképzelését a korlátozott méretű, függőleges fel- és leszállásra képes, nagyvárosi személyszállításra is alkalmas légi közlekedési eszközökről. Az Uber új műszaki igazgatójaként a szakember a koncepcióját most megpróbálhatja összhangba hozni a vállalat célkitűzéseivel.

Számtalan akadályt kell még leküzdeni, mígnem a repülő taxik raja ellepheti a metropoliszok légterének alacsonyabb régióit. Amerikában ilyen például a szigorú szabályozás, amely nagyvonalúan „megengedi”, hogy az USA helyett más államok fejleszthessék ki a legújabb közlekedési technológiákat.

Jelenleg a terv az, hogy egy kicsi szerkezetekből felálló, elektromos és automatizált flotta egyszer majd azért mégis megkönnyíti a nagyvárosok lakosságának helyváltoztatását. A képzeletbeli taxik egy feltöltéssel 50 – 100 mérföld per órával haladhatnának, és az ügyfelek egy Uber alkalmazás egyetlen gombjának megnyomásával rendelhetnék magukhoz őket.