hirdetés
hirdetés

Légi közlekedés

„Repülő motor” a Jetpack Aviationtől

Egy Speeder nevű jármű a várakozásoknál talán kicsit hamarabb hozza el a jövőt a mindennapokba.

hirdetés

Sugárhajtású repülő motorbicikli-szerűség forgalmazásába fog egy Jetpack Aviation (JPA) nevű cég. A jármű maximális sebessége 240 kilométer per óra, és legfeljebb 4-5000 méter tengerszint feletti magasságokban nagyjából 20 percig lehet fent tartani a levegőben. Négy turbó sugárhajtóművének összesen körülbelül 3100 newtonos tolóereje a mintegy 100 kilogramm tömegű „repülőgépváza” mellett egy legfeljebb azonos súlyú embert tud az egekbe emelni.


A Speeder egy fly-by-wire repülőgép-vezérlő rendszerrel [a repülőgép vezérlését egy belső információs hálózaton oldják meg (Forrás: Wikipédia)] rendelkezik, amivel a gép a levegőben könnyen stabilizálni tudja magát. A jármű kerozinnal, JetA-val vagy dízelüzemanyaggal működtethető.

A navigációt egy beépített, 12 hüvelykes érintőképernyő képernyő segíti, és kétirányú rádiórendszer teszi lehetővé a levegő-levegő, illetve a levegő-föld kommunikációt. Sokak kedvét kissé lelohaszthatja, hogy teljes értékű pilótaengedély szükséges a működtetéséhez. A rendkívül limitált szériájú, „szabadidős” verzióból a gyártó csak húszat kíván értékesíteni. A további járműveket már csak katonai, valamint kormányzati felhasználásra dobja piacra a JPA. Az alapverzió 380 000 dollárba (több mint 100 millió forint) kerül, és elméletileg már – ha egyáltalán még – előrendelhető.
Speeder (Forrás: Futurism)
Speeder (Forrás: Futurism)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: iMotorbike)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés